Militair die Bin Laden doodde niet langer anoniem
De 38-jarige Robert O’Neill verklaarde aan de Washington Post dat hij Osama op 2 mei 2011 in het hoofd schoot na een raid in het Pakistaanse Abbottabad. Foto: AP

De elitesoldaat van de Amerikaanse speciale eenheid Navy Seals die in 2011 Osama Bin Laden doodschoot, is donderdag uit de anonimiteit getreden. De 38-jarige Robert O’Neill verklaarde aan de Washington Post dat hij Osama op 2 mei 2011 in het hoofd schoot na een raid in het Pakistaanse Abbottabad.

De voormalige elitesoldaat vertelde de krant dat hij besloot om zijn naam bekend te maken na een lek op een website voor voormalige Navy Seals. Dat lek kwam er als protest op de geplande uitzending van de documentaire “The Man who Killed Usama Ben Laden” (“De man die Osama bin Laden heeft gedood”) op Fox News op 11 en 12 november. Navy Seals worden normaal gezien verondersteld om de grootste discretie aan de dag te leggen met betrekking tot hun missies.

O’Neill zei aan de Washington Post dat nog twee andere soldaten op Bin Laden hadden geschoten. Zelf bevond hij zich bij de raid en de aanval op de kamer van de terroristenleider in de tweede positie aan het hoofd van het commando. Bin Laden verscheen kort in de deuropening maar de militair die voorop liep miste klaarblijkelijk zijn doelwit. ‘Ik ben hem voorbijgestoken om de kamer binnen te gaan (...), Bin Laden stond recht. Hij hield zijn handen op de schouders van een vrouw en duwde haar naar voor’, zo zei O’Neill. De ex-soldaat verklaarde dat hij ondanks de duisternis de terroristenleider duidelijk kon identificeren en een schot afvuurde. Het was, zo vervolgde hij, overduidelijk dat Osama dood was, want zijn schedel spatte uiteen.

Vrees voor lek

Volgens de krant hebben twee commandoleden de identiteit van de ex-soldaat bevestigd. O’Neill heeft naar eigen zeggen lang getwijfeld om zijn naam, die al in militaire milieus en in sommige media circuleerde, bekend te maken. Hij besloot uiteindelijk om uit de schaduw te treden na een ontmoeting met slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 en uit vrees dat iemand anders zijn naam zou lekken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig