1,45 miljard winst: 0 euro belasting
Foto: Belga
Marc Coucke betaalt op de verkoop van Omega Pharma welgeteld nul euro belasting. Zelf zegt Coucke de ophef te begrijpen, maar hij pleit voor 'een eerlijker systeem'.

Coucke en de combinatie rond Waterland haalden begin 2012 Omega Pharma van de beurs voor 848 miljoen. Er volgde later een kapitaalverhoging van 180 miljoen. Die aandelenwaarde van 1,028 miljard levert nu 2,48 miljard euro (3,6 miljard euro inclusief schulden) op, wat voor Coucke en Waterland een meerwaarde van 1,45 miljard euro betekent.

In België is er geen meerwaardebelasting tenzij de fiscus oordeelt dat de transactie buiten het normale privé- en bedrijfsbeheer valt. Dan is 33 procent belasting verschuldigd. De BBI heeft al meermaals bij grote deals geprobeerd die 33 procent te innen, maar wordt meestal teruggefloten.

Een heffing van 33 procent zou 479 miljoen euro belastingen opleveren. Een taxatie van 25 procent, het tarief dat de kleine spaarder op zijn kasbonrente betaalt, zou de fiscus nog altijd 362,5 miljoen opleveren.

'Eerlijker systeem'

In twee reacties op Twitter geeft Coucke aan dat hij geprikkeld is door de discussie die ontstaan is door het feit dat hij geen belasting hoeft te betalen op de winst die hij maakt. Volgens hem is de oplosing om het systeem eerlijker te maken dan ook het aanmoedigen van het ondernemerschap, zodat meer bedrijven in de voetsporen van Omega Pharma kunnen treden..