Vakbonden veroordelen rellen tijdens betoging
Marc Leemans Foto: pn
De nationale betoging die zowat 120.000 manifestanten bijeenbracht liep donderdagmiddag volledig uit de hand. 'Wij veroordelen dit helemaal', klinkt het bij de vakbond.

Met de nationale betoging hoopte de vakbond aan te tonen dat er breed verzet leeft bij de bevolking tegen het beleid van de regering-Michel. Maar na de middag werd de sfeer in en rond de Brusselse Zuidlaan en Hallepoortlaan het tafereel van rellen en ernstige vormen van vandalisme.

Ordediensten grepen eerst naar waterkanon en traangas om een aantal heethoofden uit elkaar te drijven, maar getuigen maakten steeds meer gewag van militanten die straatstenen uitbraken, auto's omgooiden en verschillende brandjes stookten. Tot de politie het welletjes vond en massaal chargeerde op betogers.

Hooligans

Volgens het ABVV zijn de rellen begonnen met provocaties door de ordediensten en ligt het niet aan de dokwerkers dat de situatie ontaard is. 'Mensen van buitenaf hebben onze organisatie geïnfiltreerd. Wie dat zijn, weten we niet. Een bende hooligans die komen betogen om rel te schoppen. We vinden dat bijzonder spijtig dat zij op deze manier zo'n succesvolle betoging proberen te kapen', zegt het ABVV in een reactie.

Ook de liberale en de christelijke vakbond veroordelen de rellen. 'Het is jammer voor de mensen die voor een eerlijke zaak naar Brussel komen', zegt Jan Vercamst van ACLVB. 'Wij distantiëren ons hier volledig van', is Marc Leemans van ACV nog iets scherper.