Christie’s verdubbelt veilingrecord voor een Manet
Le printemps Foto: REUTERS

Op de traditionele herfstveilingen in New York is woensdagavond bij veilinghuis Christie’s een werk van de Franse impressionist Edouard Manet voor omgerekend 52 miljoen euro (65 miljoen dollar) onder de hamer gegaan. Christie’s had gerekend op ongeveer de helft. Het veilingrecord voor een Manet lag tot woensdag op 25 miljoen euro (33 miljoen dollar).

‘Le Printemps’ (De Lente), was dan ook het interessantste van de drie Manets die werden aangeboden.

Manet schilderde zijn Lente in 1881. Het is een portret van een in fleurige kledij gestoken Jeanne Demarsy, een elegante Parijse artieste, als allegorische verpersoonlijking van het voorjaarsseizoen. ‘Printemps’ moest onderdeel worden van een reeks van vier, de vier seizoenen dus, maar daar stak een voortijdig overlijden een stokje voor. Het werk was meer dan honderd jaar, sinds 1909, in privébezit.

Voor een tweede verrassing woensdagavond zorgde een minder bekend kunstenaar. ‘Etude pour Autoportrait au canotier’ van de Italiaanse futurist Gino Severeni leverde net geen 4,8 miljoen dollar op, ruim het drievoud van wat verwacht werd voor het werk van de in 1966 overleden kunstenaar.

ook een sculptuur van ussel Giacometti deed het erg goed: ‘Stele II’ werd afgeklopt op 9,9 miljoen dollar, bijna het dubbele van de maximumraming. Een peulschil, nochtans, in vergelijking met het tienvoud dat de dag voordien werd opgehoest bij concurrent Sotheby’s voor ‘Chariot’ van de Zwitser.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in