Ongrijpbare zwarte zwaan toch weggehaald in Brugge
Foto: rr

De zwarte zwaan die deze zomer ophef veroorzaakte, blijkt dan toch niet op eigen krachten te zijn weggevlogen, meldt Het Nieuwsblad.

We weten niet waar de zwaan naartoe is en we hebben er vooral niets mee te maken: zo klonk het nog in september, toen Bruggelingen massaal op zoek gingen naar de plots verdwenen zwarte zwaan. De exotische vogel had zich in augustus onder de witte zwanen op de reien gemengd, tot ergernis van het stadsbestuur, dat uit vrees voor ziektes en om de traditie te respecteren de jacht opende.

Niet lang nadat de stad een mislukte klopjacht staakte, bleek de vogel ineens toch verdwenen. In het kader van een voorstel van Pol Van Den Driessche (N-VA) voor het inspraakinitiatief De Toekomst van Brugge blijkt dat de stad een leugentje om bestwil pleegde.

‘De zwaan is niet zelf weggevlogen, de eigenaar heeft het beest opgehaald. Waarom we dat niet zo verteld hebben? Om polemiek te vermijden. De eigenaar van de zwaan wou zelf ook uit de aandacht blijven’, zegt schepen van Groen Philip Pierins (SP.A).

Pol Van Den Driessche, die voorstelde om een koppel zwarte zwanen in de reien uit te zetten, is verwonderd dat de zwaan weggenomen blijkt. ‘In opdracht van wie gebeurde dat? En is hij dan wel zeker dat dit zijn dier is? Draagt die zwaan dan een chip of id-kaart?’