Almaci haalt uit naar Van Overtveldt: ‘Kaaimantaks is niét de oplossing’
Meyrem Almaci Foto: Photo News

De geplande ‘kaaimantaks’ of ‘doorkijktaks’ van de federale regering is helemaal geen oplossing voor de massale belastingontwijking door multinationals die woensdag aan het licht kwam via de ‘Luxemburg Leaks’. Dat zegt Groen in een reactie op minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), die de taks aanprijst als mogelijke oplossing voor de kwestie.

Groen reageerde donderdagochtend razend op het nieuws dat minstens 26 Belgische bedrijven en rijke families via geheime fiscale deals met Luxemburg belastingen ontweken. De onthullingen bewijzen volgens de groenen opnieuw dat er wel degelijk alternatieven zijn voor het besparingsbeleid van de verschillende regeringen. ‘Het is een politieke keuze om die deals niet aan te spreken’, hekelt financiënspecialiste Meyrem Almaci. ‘De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) moet een onderzoek instellen om de bedragen bij de bedrijven te recupereren. De grootste slachtoffers zijn immers de Belgische kmo’s en gezinnen die wel eerlijk belastingen betalen.’

Van Overtveldt ziet echter veel heil in de zogenoemde ‘doorkijktaks’ van de nieuwe federale regering op buitenlandse financiële transacties, bedoeld voor wie zijn geld belegt in fiscale paradijzen. De regering zal er volgens de financiënminister alles aan doen om tot een snelle installatie van die taks te komen. ‘Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben al geruime tijd zo’n taks, en het blijkt er goed te werken’, klinkt het.

De groenen zijn het echter compleet oneens met Van Overtveldt. ‘Die kaaimantaks dient enkel om oneigenlijke constructies van private vermogens te doorprikken. Vaak zijn dit constructies die vermogen bijvoorbeeld via trusts laat zweven tussen twee bezitters, waardoor geen van beiden belast wordt’, aldus Almaci nog. ‘Dit heeft dus niets te maken met vennootschapstechnieken van bedrijven voor fiscale optimalisatie.’

‘Zo snel mogelijk illegaal maken’

Groen vraagt naast een onderzoek door de BBI ook een onderzoek door de Kamercommissie Financiën, en vindt dat de ‘Luxemburgse vluchtroute’ zo snel mogelijk illegaal moet worden gemaakt. De partij wil ook een eenvormig systeem van vennootschapsbelasting voor multinationals op Europees niveau, en Europarlementslid Bart Staes wil Commissievoorzitter en oud-premier van Luxemburg Jean-Claude Juncker aan de tand voelen over de hele kwestie.