Crevits wil af van verplicht doktersbriefje in strijd tegen luxeverzuim
Foto: BELGA

Minister van Onderwijs Hilde Crevits wil af van het verplichte doktersbriefje in de strijd tegen het luxeverzuim. Dat heeft ze donderdag laten verstaan in antwoord op een vraag van Ingeborg De Meulemeester (N-VA) in het Vlaams Parlement.

De problematiek is niet nieuw. Ouders trekken soms in de weken voor en na schoolvakanties op reis omdat het dan goedkoper is. Daardoor piekt het aantal ongewettigde afwezigheden in het onderwijs steevast in de week voor en de week na een schoolvakantie.

Ook al gaat het dan om een beperkte groep leerlingen - uit recente cijfers blijkt dat het gaat om 0,5 procent van de leerlingen in het basisonderwijs en 1,4 procent van de leerlingen in het secundair onderwijs, omgerekend 8.300 leerlingen in totaal - toch moet de problematiek van het ‘luxeverzuim’ aangepakt worden, zo meent minister Crevits.

Pascal Smet (sp.a), de voorganger van Crevits op onderwijs, voerde het verplichte doktersbriefje in voor elke afwezigheid in de week voor of na een schoolvakantie (tijdens de rest van het schooljaar mogen ouders zelf vier keer ziektebriefjes schrijven voor maximaal drie opeenvolgende kalenderdagen, pas nadien is een doktersattest nodig, red.). Dat verplichte doktersbriefje moest het luxeverzuim helpen inperken.

Maar minister Crevits twijfelt aan de zin van dat verplichte doktersbriefje en ziet het daarom liever verdwijnen in de aanpak van het luxeverzuim. De suggestie van de minister kreeg donderdag ook bijval in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement.

Hoe de CD&V-minister de problematiek van het luxeverzuim dan wel wil aanpakken, is nog niet helemaal duidelijk. 'Dat is iets wat we de komende weken verder zullen bekijken. We zijn volop aan het werken aan een actieplan tegen het spijbelen, met ook aandacht voor het luxeverzuim. Ik hoop dat plan nog dit jaar rond te krijgen', aldus minister Crevits.