Amerikanen betalen 3,6 miljard euro voor Omega Pharma
Marc Coucke Foto: Photo News

De verkoop van Omega Pharma is rond. Het Amerikaanse Perrigo betaalt 3,6 miljard euro voor het farmaconcern van Marc Coucke.

Dat bevestigt het bedrijf in een persbericht. Er wordt 2,5 miljard euro betaald, de rest gebeurt door overname van de schulden van Omega Pharma. Die 2,5 miljard wordt verdeeld tussen de twee aandeelhouders: Marc Coucke en het investeringsvehikel Waterland.

Tussen die twee aandeelhouders is er nog belangrijk verschil: Waterland krijgt alles in cash uitbetaald, maar voor Coucke is dat niet het geval. Hij krijgt de helft cash, en de helft in aandelen Perrigo; concreet betekent dit dat Coucke zo’n 620 miljoen euro contant incasseert, en dan nog een aandelenpakket dat nu zo’n 620 miljoen euro waard is. Wanneer hij dat kan incasseren is niet duidelijk.

Dat Coucke een belangrijk deel in aandelen wordt vergoed wijst erop dat Perrigo Coucke aan boord wil houden. Hij zou een belangrijke rol in de groep krijgen en op die manier nog Omega Pharma mee aansturen.

 

De 2,5 miljard die de aandeelhouders incasseren is zowat het dubbele van wat Coucke en Waterland twee jaar geleden betaalden om het bedrijf van de beurs te halen en een deel vrij verkrijgbare geneesmiddelen van GSK over te kopen. Enkele maanden geleden lekte dan uit dat Coucke op zoek was naar een overnemer. Het Franse Sanofi was de laatst overgebleven concurrent van Perrigo.