Kwart Antwerpse stedelijke basisscholen gesloten
Foto: BELGA

Naast de al vooraf meegedeelde hinder bij de huisvuilophaling en stedelijke kinderopvang, blijken nog verschillende andere diensten van de stad Antwerpen en haar autonome gemeentebedrijven donderdag problemen te ondervinden door de nationale betoging. Bij het stedelijk onderwijs zijn een kwart van de basisscholen gesloten, maar wordt er wel opvang voorzien voor alle kinderen in andere, naburige scholen. Verder zijn ook verschillende musea en enkele zwembaden gesloten. Voor de loketdiensten blijft het nog afwachten, aangezien daar op donderdag normaal gewerkt wordt met avondopeningen.

Zoals verwacht zijn donderdag 28 stedelijke kinderopvanglocaties gesloten gebleven en is slechts een deel van de stadsreinigingswagens uitgereden. Vooral in Borgerhout binnen de Singel en de wijk Seefhoek is de achterstand van de huisvuilophaling groot. De stad laat weten dat het afval mag blijven staan en zo snel mogelijk zal opgehaald worden, met GFT als prioriteit.

Verder zijn een kwart van de Antwerpse basisscholen gesloten, maar ouders werden daar wel op de hoogte gebracht van waar ze hun kind voor opvang naartoe konden sturen. In het secundair, buitengewoon en volwassenenonderwijs zou er weinig hinder zijn door de betoging. Er zijn wel acht initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang gesloten, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds.

Bij het OCMW zijn alle publieke diensten beschikbaar, behalve de dispatching op Linkeroever die daklozen naar nachtopvanglocaties verwijst. Ook de meeste sportinstellingen zijn gewoon open, op het openluchtcentrum Ter Beke en de zwembaden Plantin n, Sorghvliedt, Groenenhoek en Ieperman na. Bij de culturele diensten zijn het MAS, het Red Star Line Museum en de Erfgoedbibliotheek Conscience open, terwijl onder meer het Rubenshuis en Middelheimmuseum dichtgebleven zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in