NMBS legt extra treinen in om betogers thuis te krijgen
De NMBS zet donderdagnamiddag zes extra treinen om in manifestanten van de nationale betoging in Brussel terug thuis te brengen. Dat zegt Bart Crols van de NMBS. Duizenden mensen hebben deze ochtend verstek laten gaan voor de betoging in Brussel wegens capaciteitsgebrek op de treinen. Deze voormiddag heeft de politie het spoorverkeer op de Noord-Zuidverbinding stilgelegd wegens teveel betogers in de stations.

De zes treinen vertrekken in Brussel tussen 14.15 uur en 15.30 uur: het gaat om vier treinen vanuit Brussel-Zuid, een vanuit Brussel-Noord en een laatste vanuit het station van Schaarbeek. Bestemmingen zijn: Oostende, Luik, Charleroi, Bergen, Namen en Doornik.

Op de lijn Poperinge-Kortrijk, de enige spoorlijn in Zuid-West-Vlaanderen, probeerden duizenden mensen donderdagochtend via de trein in Brussel te geraken. Maar door capaciteitsgebrek moesten veel betogers urenlang wachten op treinen waar nog wat plaats op was.

Een probleem dat doorheen de ochtend aandikte want er is maar één trein per uur richting Kortrijk, en dus richting Brussel. Heel wat militanten haakten na enkele pogingen om alsnog op de trein te geraken misnoegd af. Ze vinden het jammer want gezien de hoge ticketverkoop was die toeloop te voorzien. Deze vakbondsmilitanten zijn dan ook niet te spreken over de service van de NMBS.

Deze voormiddag legde de politie het spoorverkeer op de Noord-Zuidverbinding stil omdat de perrons overspoeld werden door betogers. In Jette blokkeerden enkele betogers de sporen waardoor treinen vertraging opliepen. Omstreeks 13.50 uur werd het premetrostation Beurs aan de Brusselse Anspachlaan afgesloten uit veiligheidsoverwegingen. Dat meldt de MIVB.

Openbaar vervoer: hinder in West-Vlaanderen

Verder in West-Vlaanderen reed in Oostende, Brugge en op de streeklijnen ongeveer één op twee bussen uit. In de streek rond Roeselare verloopt de dienstverlening normaal, en ook de meeste belbussen reden uit, behalve in de Westhoek. In Kortrijk rijdt amper één bus op drie.

Ook de Kusttram moet het doen met de helft minder. Volgens De Lijn zijn vooral veel chauffeurs richting Brussel getrokken. De vervoersmaatschappij komt na de middag met een update omtrent de avondshift.

Bij verschillende steden en gemeenten blijft de hinder beperkt en blijven stadsdiensten gewoon open. De meeste houden hun inwoners vooral via sociale media en de website op de hoogte. In Kortrijk blijft de hinder beperkt. 'We hebben maar zeven stakers, dus de dienstverlening komt niet in het gedrang', klinkt het. In Brugge blijven de meeste musea gesloten behalve '14-18: oorlog in beeld' in de stadshallen, het stadhuis en de Brugse Vrije.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in