Eerst dit: vandaag wordt betoogd, niet gestaakt. Sinds maandag proberen syndicale delegaties van openbare instellingen en bedrijven wel om zoveel mogelijk werknemers te mobiliseren voor de manifestatie van donderdag, ze kunnen zelfs tijdelijke werkonderbrekingen inlassen om het personeel te informeren. Maar de vakbonden kunnen niemand verplichten om het werk ook effectief neer te leggen. Wie gesyndiceerd is en gaat betogen (en daardoor niet werkt), krijgt een stakersvergoeding.
Hoeveel werknemers effectief naar Brussel zullen trekken om te betogen, valt moeilijk exact te voorspellen. ACV en ABVV plakken nog geen cijfers op het aantal verwachte deelnemers, ACLVB spreekt van 50.000. Naast de verschillende vakbondsdelegaties, zullen ook de Vlaamse oppositiepartijen SP.A en Groen meestappen met de betoging.
Vervoer
De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB vreest dat de betoging zware gevolgen zal hebben voor haar dienstverlening die dag. Volgens de vakbonden zal ongeveer de helft van de voertuigen uitrijden. Vanaf 6 uur 's ochtends wordt een 'Contact Centre' (bereikbaar op 070/23.20.00) bemand waar klanten terecht kunnen met vragen over de dienstverlening donderdag. Via de website, de mobiele applicatie en de socialmedia-platformen van de MIVB zullen de klanten ook heel de dag geïnformeerd worden.
Wie een bus of tram van De Lijn wil nemen, houdt best de website van de openbare vervoersmaatschappij in de gaten. De vervoersmaatschappij verwacht dat veel van haar personeelsleden zullen deelnemen aan de nationale staking, maar donderdagochtend zal pas duidelijk worden hoeveel dat er effectief zullen zijn.
Ook treinen van de NMBS zullen donderdag uitrijden, er worden zelfs acht extra treinen ingelegd en gunstige tarieven voorzien om alle betogers in Brussel te krijgen.
Openbare sector
Als er leerkrachten van het gemeenschapsonderwijs betogen, zal er in de scholen voldoende personeel aanwezig zijn om de opvang van kinderen te garanderen. Ouders die gebruik maken van kinderopvang van het stedelijk onderwijs, moeten mogelijk wel een alternatief voorzien. In Antwerpen heeft ACOD-secretaris Gerard Van der Elst laten verstaan dat naar schatting 29 van de 34 stedelijke kinderdagverblijven gesloten zullen blijven.
Wie morgen langs het loket van een overheidsdienst wil gaan, moet mogelijk rekening houden met langere wachttijden. Ook de postbedeling door BPost en de huisvuilophaling in gemeentes kunnen hinder ondervinden.
Warenhuizen
De grote warenhuisketens zullen wellicht weinig of geen hinder ondervinden door de betoging. Zowel Carrefour als Colruyt zegt donderdag zoals gewoonlijk open en bevoorraad te zullen zijn.
Vraagteken is Delhaize, waar recentelijk een grote herstructurering werd aangekondigd. 'Die mensen zullen misschien iets sneller gemobiliseerd worden', zegt vakbondsman Jan De Weghe van BBTK.
Traject
De betogers verzamelen vanaf 10 uur in de omgeving van het Noordstation. OM 12 uur start de betoging, waarvan de kop omstreeks 14 uur het Zuidstation zal bereiken. Het finale einde van de betoging wordt verwacht rond 16 uur.
De stoet gaat via de Simon Bolivarlaan en de Willebroekkaai naar de kleine Brusselse ring tussen het IJzerplein en de Jacqmainpoort, om vervolgens via de Emile Jacqmainlaan, het de Brouckèreplein, de Anspachlaan en de Maurice Lemonnierlaan naar de esplanade voor het Zuidstation te trekken. De Leopold II- en de Rogiertunnel zullen in beide richtingen afgesloten worden vanaf 10.30 uur en ook de Groendreef zal afgesloten worden.
Parkeerverbod
Wie met de auto naar Brussel komt moet er bovendien rekening mee houden dat parkeren langsheen het hele parcours verboden zal worden. Bovendien zal ook de middenberm van de kleine Brusselse ring tussen de spoorwegbrug en de Ninoofse poort, meer bepaald de Zuidlaan, Poincaré en Slachthuislaan, volledig parkeer vrij gemaakt worden. Bestuurders die zich niet aan het parkeerverbod houden zullen hun voertuig getakeld zien.