Lanoye, Hertmans en Mortier steunen acties tegen Michel I
Tom Lanoye Foto: katrijn van giel

Drie toppers van de Vlaamse schrijverswereld, Tom Lanoye, Stefan Hertmans en Erwin Mortier zullen morgen op de Boekenbeurs ‘een kritische aanval’ uitvoeren op het regeringsbeleid. Het oorspronkelijke onderwerp, de eerste wereldoorlog, moet even wijken.

Met een open brief in weekblad Knack kondigen Mortier, Lanoye en Hertmans hun steun aan voor de geplande betoging van donderdag en de acties de komende maand. Mee gaan betogen ligt wat moeilijk omdat de drie schrijvers verwachten worden op een debat, georganiseerd door Knack, op de Boekenbeurs.

Ze vonden het zinniger om net daar te gaan discussiëren over de ‘huidige bestuurscultuur’. ‘Als onderdeel daarvan zal onvermijdelijk de geplande cultuurpolitiek aan bod komen, omdat die zo tekenend is voor de ‘nieuwe orde’. Een orde die de kloof tussen arm en rijk vergroot, die de markt bij voorbaat zalig verklaart, die de modale gezinnen niet alleen een zware factuur oplegt, maar ook nog eens een indexsprong en een loonstop afkondigt’, geven de drie al een scherp voorsmaakje in de open brief. ‘Terwijl grote vermogens eens te meer buiten schot blijven, ondanks het advies van vele economen en zelfs organisaties als het IMF.’

Lanoye, Hertmans en Mortier zullen het onder meer hebben over de vraag of de strijd om de ‘bedreigde Vlaamse identiteit leidt tot een rancunepolitiek tegen sociale en culturele bewegingen’. Dat het uiteindelijk ook over de geschiedenis, en de wereldoorlogen, zou gaan, sluiten ze niet uit.