Zeebrugge: helft havenarbeiders legt donderdag werk neer
Foto: Jimmy Kets

De helft van de havenarbeiders in de Haven van Zeebrugge zal donderdag niet werken. Ze doen in het kader van de nationale betoging in Brussel. Ze uitten daarmee hun onvrede over de plannen van de Vlaamse en federale regering, maar ook over de wet-Major die nog steeds niet is bijgesteld.

Het is afwachten wat de gevolgen van de nationale betoging zullen zijn in West-Vlaanderen. In Zeebrugge zal de actie alvast voelbaar zijn want de helft van de havenarbeiders legt het werk neer. Naast de regeringsplannen ligt ook de wet-Major, de wet op havenarbeid, nog op hun maag.

De wet-Major dateert van 1972 en bepaalt dat havenarbeid uitsluitend mag worden uitgevoerd door erkende havenarbeiders en in welk gebied die arbeid havenarbeid is. Europa vroeg onlangs om die wet bij te sturen.

Betoging ook elders voelbaar

De betoging zal ook voelbaar zijn in verschillende bedrijven. Zo meldt het Ieperse Picanol dat er 300 werknemers naar Brussel trekken, ongeveer een vierde van het totaal aantal werknemers. Dat zal gevoeld worden in verschillende productieafdelingen, meent Picanol.

In Kortrijk blijft het Koninklijk Technisch Atheneum dan weer zeker gesloten. Wat de gevolgen zullen zijn voor de openbare dienstverlening, huisvuilophaling of postbezorging is voorlopig onduidelijk. In Kortrijk verwachten ze alvast dat de openbare diensten zullen open blijven en dat er weinig hinder zal zijn voor de gewone Kortrijkzaan.

Brugge wacht dan weer liever af tot donderdag om te zien hoeveel werknemers komen opdagen.