Daarom lijken alle hipsters op elkaar
Foto: Shutterstock

Hippe mannen en vrouwen doen hun best om er anders uit te zien dan de rest en toch lijken ze op klonen van elkaar. Een Franse onderzoeker vroeg zich af hoe dat precies komt en vond aan de hand van een wetenschappelijke formule een mogelijk antwoord.

Wetenschapper in de neurowiskunde Jonathan Touboul, verbonden aan het Collège de France in Parijs, schreef een korte paper over hipsters: ‘The Hipster Effect: When Anticonformists All Look the Same’. Daarin onderzoekt hij grondig waarom bepaalde bevolkingsgroepen zich op dezelfde manier gedragen en voor dezelfde kleding kiezen.

Touboul kwam tot een rekenkundige uiteenzetting die hij eenvoudig kan uitleggen. ‘Als je naar het gedrag van een groep individuen kijkt die onderling contact hebben, zie je dat mensen die tegen de stroom in willen gaan uiteindelijk allemaal hetzelfde doen op hetzelfde moment’, schrijft hij.

De reden? ‘Een persoon heeft tijd nodig om de keuzes die de ander maakt te registeren. Mensen kunnen niet weten wat anderen beslissen op het exacte moment dat de beslissing wordt genomen’, aldus de wetenschapper. Met andere woorden: je kan trends niet voorspellen, wat ertoe leidt dat mensen elkaars gedrag gaan kopiëren. Dat betekent dat echte hipsters, die constant vernieuwing brengen, eigenlijk niet bestaan.

Voor de liefhebbers van wiskunde, geven we graag de bewuste formule mee.