Socialistische vakbond adverteert in zakenkrant
ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Foto: BELGA

De socialistische vakbond heeft woensdag in zakenkrant De Tijd en zijn Franstalige tegenhanger L’Echo een advertentie geplaatst. Vlak voor de grote nationale vakbondsbetoging donderdag in Brussel wil het ABVV zich zo rechtstreeks tot alle werkgevers van het land richten.'Een paard van Troje', noemt het VBO het.

In de open brief benadrukt het ABVV hoezeer de vakbond ‘de sociale vrede een warm hart toedraagt’ en roept de vakbond de werkgevers op om hun federaties te wijzen ‘op het belang en de noodzaak van vrij sociaal overleg’. De maatregelen in het regeerakkoord beperken volgens de bond immers sterk de rol van de sociale gesprekspartners.

‘Geen enkele syndicalist schept er plezier in te betogen of de werking van de ondernemingen te verstoren. Maar als er geen sociaal overleg is, hebben wij geen andere keuze’, aldus het ABVV. 'Willen de werkgevers drastische maatregelen of willen ze sociale vrede? Ze zullen kleur moeten bekennen', zegt De Leeuw in De Tijd. 

'Zij sturen een paard van Troje. Wij hebben het overleg nooit geweigerd', reageert Pieter Timmermans, van werkgeversorganisatie VBO. 'Ik vind het een bizarre oproep.' Van Overtveldt vindt dat het sociaal overleg geen 'excuus mag worden om niet te doen wat men moet doen'. 

De voorbije weken is er al wel informeel contact geweest tussen de regering en de vakbonden. De kans dat (in)formeel overleg de acties nog zou kunnen tegenhouden, is heel klein. De eerste actie, de nationale betoging, vindt donderdag plaats. Daarna volgen vier maandagen met acties: drie provinciaal georganiseerde stakingen en één nationale staking op  december.

Toekomst land in gevaar

Vicepremier Didier Reynders heeft begrip voor de nationale betoging van de vakbond, hij had ook niet verwacht dat ze blij zouden zijn met een centrumrechtse regering. Maar hij hoopt wel dat de vakbonden na de betoging rond de tafel willen gaan zitten. 'De begroting en de programmawet zullen worden ingediend. Laat ons het sociaal overleg organiseren en praten', zei Reynders op RTL radio.

Reynders waarschuwt er overigens voor dat 'de toekomst van het land in gevaar' komt als de komende maanden de sociale onrust enkel in het zuiden van het land zou worden georganiseerd. 'Dat zou de spanningen tussen de belangrijkste regio’s van het land doen toenemen.'

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig