Rechter trekt stekker uit Bhaalu

De rechtbank van koophandel in Antwerpen heeft het Hasseltse bedrijf Right Brain Interface verplicht om de cloudvideorecorderdienst Bhaalu stop te zetten. Als het bedrijf daar binnen de maand niet op ingaat dreigt een forse boete van 1.000 euro per gebruiker per week. De zenders reageren opgetogen.

Bhaalu stuurt een lichtjes uitgesteld tv-signaal uit, en presenteert zich dan ook als een virtuele videorecorder. Maar dat gebeurt zonder toestemming van de zenders. Bhaalu pleegt daardoor volgens de handelsrechter een inbreuk op het gebruik van het signaal van de omroepen VRT, Medialaan en SBS Belgium. De dienst maakt immers een onrechtmatige kopie.

Dienst vs product

Het bedrijf voerde als verdediging aan dat gebruikers alleen programma’s kunnen opnemen die deel uitmaken van hun tv-abonnement bij Telenet, Belgacom of TV Vlaanderen. Maar de zenders hadden daar geen oren naar. Zij beschouwen Bhaalu niet als een product zoals een videorecorder maar als een dienst, en dus moeten er volgens hen ook vergoedingen tegenover staan.

Of hiermee het doek valt voor Bhaalu is nog onduidelijk. Right Brain Interface kan nog beroep aantekenen. Een andere optie zou zijn dat Bhaalu alsnog tot een schikking met de zenders komt, maar feit is dat het hiervoor in een zwakke positie zit. De zenders hebben nu het gelijk van de rechter achter zich, en zijn geen vragende partij voor een dergelijke dienst.Integendeel: met Stievie hebben de zenders zelf een dienst die een directe concurrent voor Bhaalu is.

Omroepen positief

In een gezamenlijke reactie laten VRT, Medialaan en SBS België weten de uitspraak 'positief' te vinden. 'Het is belangrijk dat er innovatieve dienstverlening op maat van de mediagebruiker is, maar die moet wel conform de bestaande regelgevende kaders zijn en mag geen inbreuk maken op de rechten van de omroepen en andere partijen die veel investeren in de creatie van kwaliteitsvolle content.' De drie omroepen zullen het vonnis nu eerst verder analyseren.

Aereo

Helemaal onverwacht komt de uitspraak ook niet. In de VS was er eind juni al een ophefmakende zaak tegen Aereo, dat net als Bhaalu toegang tot tv-programma's aanbiedt via internet. Toen oordeelde de rechter dat de technologie er niet toe doet, en dat de intellectuele eigendomsrechten van de zenders blijven gelden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig