Drie leden extreemrechtse BBET vrijgesproken voor terrorisme
De veroordeling van BBET begin dit jaar Foto: Copyright : Geert De Rycke

Drie beklaagden die in het terrorismeproces tegen de leden van de extreemrechtse groepering Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET) in beroep gingen tegen het vonnis van de correctionele rechtbank van Dendermonde, zijn vrijgesproken voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Dat heeft het Gentse hof van beroep dinsdag beslist.

‘De deelname aan een activiteit van een terroristische groep is als zodanig niet strafbaar in zoverre de betrokkene er zich niet van bewust was dat er een groepering van terroristische aard aan de orde was’, aldus het hof.

Het gerecht rolde de extreemrechtse bende in september 2006 op. Bij huiszoekingen in de legerkazernes van onder meer Leopoldsburg en Kleine Brogel en op 18 privéadressen werden honderden wapens in beslag genomen. Zeventien beklaagden moesten zich in eerste aanleg verantwoorden voor terrorisme, bendevorming en wapenbezit.

En Sharia4Belgium?

Hoofdverdachte Thomas B. kreeg begin dit jaar van de correctionele rechtbank van Dendermonde een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan één jaar met uitstel, en een boete van 8.250 euro. Drie andere leiders kregen straffen van vijftien maanden tot drie jaar effectief en geldboetes. Tien andere verdachten kregen celstraffen tussen 6 maanden en 3 jaar, geheel of gedeeltelijk met uitstel, en boetes tot 5.500 euro. Daarvan werden er acht schuldig bevonden aan lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Vijf van de veroordeelden gingen in beroep tegen het vonnis. Drie van hen werden dinsdag vrijgesproken voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Volgens de betrokken partijen kan het arrest een invloed hebben op de afhandeling van het terrorismeproces tegen Sharia4Belgium. Daarin staat de leider Fouad Belkacem samen met 45 andere Sharia-militanten terecht voor lidmaatschap van een terroristische groepering.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig