Parket bevestigt: treinbotsing Linkebeek veroorzaakt door bladeren op de sporen
Foto: Photo News

De treinen die maandag op elkaar botsten aan het station van Linkebeek konden niet op tijd stoppen omdat er zich op de sporen een gladde laag bladeren had gevormd. Dat blijkt uit de eerste vaststellingen van de verkeersdeskundige van het Brusselse parket. Hij bevestigt daarmee het vermoeden dat herfstbladeren de boosdoener zijn. Het parket heeft intussen het spoor waarop het ongeval gebeurde weer laten afsluiten, wat voor lichte hinder zorgt.

Maandag werd al geopperd dat bladeren die op het spoor lagen aan de oorzaak van het ongeval zouden kunnen liggen. ‘Uit de eerste bevindingen van de verkeersdeskundige blijkt dat dat inderdaad de oorzaak zou zijn’, zegt Laurens Dumon, woordvoerder van het Brusselse parket. ‘Als treinen over gevallen bladeren rijden, ontstaat er blijkbaar een pulp die de sporen bijzonder glad maakt. Zowel de passagierstrein als de werktrein zouden over dergelijke bladeren gegleden zijn. Minstens voorlopig lijkt de verantwoordelijkheid dus niet bij één van beide treinbestuurders te liggen.’

Reinigingstrein ingezet

Het Brusselse parket heeft intussen het spoor waarop het ongeval gebeurde, nog niet vrijgegeven. ‘Sinds ongeveer 9.30 uur werd één spoor weer buiten dienst gesteld, waardoor het verkeer tussen Brussel-Zuid en Sint-Genesius-Rode over een enkel spoor moet’, zegt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel. ‘Dat zorgt voor vertragingen van een tiental minuten.’

Het tweede spoor zal weer worden vrijgegeven van zodra Infrabel het gereinigd heeft van de herfstbladeren. ‘We zullen een reinigingstrein over de sporen laten passeren’, zegt Baeken. Vermoedelijk zal het spoor in de vroege namiddag weer in gebruik worden genomen.

Sporen in bosrijke gebieden worden dezer dagen ‘s nachts gekuist door een speciale reinigingstrein. Die trein was zondagnacht nog langsgeweest in Linkebeek, maar blijkbaar was dat onvoldoende.

16 lichtgewonden

Bij het ongeval maandag botste kort na 13.30 uur een werklocomotief tegen lage snelheid achteraan op een passagierstrein. De trein was onderweg van Aalst naar Eigenbrakel en had net het station van Linkebeek verlaten. Er waren 41 passagiers aan boord. 16 mensen liepen lichte verwondingen op.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig