Opvolgingsstrijd na dood Zambiaanse president Sata
Guy Scott Foto: Reuters

De Zambiaanse interimpresident Guy Scott heeft Edgar Lungu, zijn belangrijkste rivaal, ontheven uit zijn functies binnen de regeringspartij. Lungu heeft daarop Scott beschuldigd “het Zambiaanse volk te beledigen” door politieke rekeningen te treffen nog voor het vroegere staatshoofd begraven is.

“Ik heb met grote spijt de illegale en provocerende maatregel vernomen die Scott genomen heeft”, aldus Lungu in een persbericht dat voorgelezen werd op de staatsradio. Lungu is ook minister van Defensie en Justitie en een van de favorieten om Sata op te volgen.

“Maar nog belangrijker is dat Dr Scott onze cultuur en het volk van Zambia heeft beledigd door handelingen te stellen die de waardigheid, de eer en het respect voor de begrafenis van president Michael Sata ondermijnen”, aldus nog Lungu. Scott heeft Davis Mwila aangeduid als secretaris-generaal van de partij, maar die heeft dat meteen geweigerd.

Het manoeuvre van Scott heeft maandagavond tot straatprotest geleid in hoofdstad Lusaka. Daarbij moest de oproerpolitie tussenbeide komen. Dinsdagochtend hebben woedende aanhangers van Lungu zich verzameld in verschillende townships van Lusaka om te betogen.

Scott, die Britse ouders heeft, is aangeduid om de machtsoverdracht te verzekeren, en wordt zo het eerste blanke staatshoofd sinds de val van de Apartheid in Zuid-Afrika in 1994. Omdat zijn ouders geen Zambianen waren, kan hij volgens de grondwet geen president worden.

Sata overleed op 28 oktober in Londen, zijn begrafenis staat gepland voor 11 november.