Milquet: ‘We hebben sleutels Belgisch huis aan N-VA gegeven’
Foto: BELGA

Voormalig vice-premier Joëlle Milquet (CDH) haalt hard uit naar de Zweedse coalitie. Ze vreest voor de toekomst van het land en de rechten van de Franstaligen, nu de N-VA belangrijke ministerposten zoals Binnenlandse Zaken en Defensie heeft binnengehaald. Daarom pleit Milquet voor een nieuw Franstalig front, met of zonder de MR.

De MR moet samen met de andere Franstalige partijen een front vormen tegen de N-VA. ‘Anders wordt de partij verpletterd onder het Vlaamse gewicht’, zegt Milquet onomwonden in een interview met La Libre Belgique. Voor haar heeft de MR geen andere keuze. De liberalen van premier Charles Michel moeten een opening maken naar de Franstalige oppositie in de Kamer.

Anders zal de partij onder de druk van N-VA bezwijken, want die heeft alle macht in handen. ‘We hebben de sleutels van het Belgische huis aan N-VA gegeven op gevaarlijke posten zoals Binnenlandse Zaken. Als voormalig binnenlandminister weet ik welke schade men daar kan aanrichten’, waarschuwt Milquet.

‘Maar er zijn ook Migratie, Defensie, Financiën... De N-VA controleert zowel het leger als de politie! Alle sociale en economische departementen zijn in Nederlandstalige handen’, stelt ze.

Schoot

Conclusie: de MR-ministers dreigen in de federale regering ernstig geminoriseerd te worden. Daarom mogen de Franstaligen de MR niet achterlaten in de handen van de Nederlandstaligen. De liberalen moeten opnieuw opgenomen worden ‘in de schoot van de Franstaligen’, klinkt het. ‘We moeten vermijden dat de Vlamingen in de regering eerst alles onder elkaar bespreken, zoals trouwens al gebeurde tijdens de regeringsonderhandelingen.’

Overleg tussen de verschillende niveaus is geboden, vindt Milquet, met als absolute prioriteit de Brusselse metropolitane gemeenschap (waarin de 19 Brusselse gemeenten en de Rand aan elkaar gelinkt worden). ‘Daarover staat geen enkele regel tekst in het regeerakkoord.’ Milquet noemt onder meer de problematiek van de Franstalige burgemeesters in de rand, die nu onder N-VA-minister Jan Jambon vallen. Maar ze vreest ook voor de federale instellingen als de Munt die ‘verstikt’ dreigen te worden door de regering.

Maar wat als de MR neen zegt tegen het voorstel om samen te werken? ‘Dan organiseren we het Franstalig overleg zonder hen’, zegt Milquet resoluut. ‘Trouwens, de MR moet deze collectieve solidariteit wel aanvaarden. Anders plegen de liberalen meer dan verraad aan de Franstaligen.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig