Schauvliege wil natuurbegraafplaatsen in Vlaanderen
Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege. Foto: BELGA

Een laatste rustplaats in het bos? In het buitenland kan het, in Vlaanderen voorlopig niet. Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) wil daar verandering in brengen.

Boswachters vinden nu al af en toe asresten in hun gebieden waarvan ze vermoeden dat het crematie-as is, die door nabestaanden op de geliefkoosde plek van de overledene is uitgestrooid. Op dit moment is zoiets illegaal, omdat uitstrooiing in natuurgebieden of bos verboden is. Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege wil dit in de toekomst mogelijk maken.

‘Mensen denken bewuster na over het milieu, ook bij hun uitvaart. Ze zijn op zoek naar milieuvriendelijke, duurzame manieren om begraven te worden. Voor de nabestaanden biedt een natuurbegraafplaats de mogelijkheid om de overledene te gedenken op een plaats die uitnodigt tot rust en herinnering’, zegt de minister in een persbericht.

Begraafbos

Natuurbegraafplaatsen zijn plaatsen in de natuur waar mensen kunnen begraven worden, maar waar de plek een natuurlijke uitstraling heeft. Dat kan gaan om een klassieke begraafplaats die is omgevormd tot park. Maar er is ook vraag naar begraafbossen, een stukje bos dat dienst doet als laatste rustplaats van een overledene. In zo’n bos kan je een ecologisch verantwoorde urne onder een boom begraven, of ook de as van een overledene uitstrooien.

Een begraafbos wordt op dezelfde manier beheerd als een gewoon bos. ‘De wetgeving moet hiervoor aangepast worden’, zegt Schauvliege die ook op zoek gaat naar geschikte locaties in Vlaamse natuur- en bosgebieden. De minister maakt zich sterk dat dit dossier tegen eind volgend jaar rond zal zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in