Gewelddadig protest in Frankrijk na dood milieuactivist
Toulouse Foto: AFP

Zaterdag is het weer tot gewelddadige betogingen gekomen in verschillende Franse steden. Zes dagen geleden werd een jonge milieuactivist tijdens confrontaties met de oproerpolitie gedood door een traangasgranaat, wat in heel Frankrijk voor opschudding zorgde.

Bij de betogingen van zaterdag werden in totaal 34 mensen opgepakt. Er vielen ook verschillende gewonden. Vooral in Nantes en Toulouse ging het er hevig aan toe en liep de situatie uit de hand, maar ook in Rijsel, Amiens, Bordeaux, Avignon, Montpellier, Brest en Saint-Brieuc werd gedemonstreerd.

Stenen, flessen, vuurpijlen en allerhande projectielen aan de ene kant, traangasgranaten en rubberen kogels aan de andere kant: de demonstratie in Nantes liep al vlug uit de hand en leidde tot een harde confrontatie met de oproerpolitie. Nantes, de grootste stad in het noordwesten van het land, vormt al geruime tijd hét toneel voor betogingen, ook omwille van een omstreden bouwproject voor een nieuwe luchthaven op landbouwgronden, waartegen milieuactivisten en extreem links gekant zijn.

Premier Manuel Valls veroordeelde de 'uitbarstingen van openlijk geweld met klem’. De betogingen, waaraan telkens ongeveer 600 mensen deelnamen, zijn een protestactie tegen politiegeweld. De gewelddadige betogers klagen de dood van de 21-jarige milieuactivist aan.

Rémi Fraisse werd vorig weekend gedood tijdens schermutselingen met de ordestrijdkrachten op de bouwwerf van een omstreden stuwdam in Sivens, in het zuidwesten van het land. De werkzaamheden zijn er inmiddels opgeschort. Zijn dood, de eerste tijdens een door de Franse stadspolitie onderdrukte manifestatie sinds 1986, veroorzaakte heel wat emoties in Frankrijk Volgens de laatste onderzoeksresultaten werd de jongeman gedood door een granaat die door de gendarmes was afgevuurd.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig