Gentse hoofdcommissaris gaat aan de slag bij gouverneur Briers
Foto: fvv

Steven De Smet, hoofdcommissaris bij de Gentse politie en jarenlang woordvoerder, wordt vanaf 1 november gedetacheerd naar de federale diensten van de Oost-Vlaamse provinciegouverneur Jan Briers. Dat melden de gouverneur en de Gentse burgemeester Daniel Termont.

Steven De Smet kwam in 2011 als woordvoerder van de politiezone Gent in opspraak toen hij notities over de rellen op de Kouter tijdens de vertoning van de match België-Turkije op groot scherm had doorgespeeld aan politicus Veli Yüksel (CD&V). Een van de verwijten aan het adres van de Gentse politie na de rellen was de gebrekkige organisatie.

Yüksel lekte de aantekeningen aan de pers en De Smet moest zich voor de rechtbank verantwoorden voor schending van het beroepsgeheim. In eerste aanleg werd hij nog veroordeeld, maar het hof van beroep sprak hem vrij.

In tussentijd werd De Smet als woordvoerder vervangen door Manuel Mugica-Gonzalez, terwijl De Smet chef ‘social media’ werd. Ondanks de vrijspraak voor het hof van beroep kreeg De Smet zijn oude functie van woordvoerder niet terug. Daarop stapte De Smet naar de Raad van State, die hem begin juni van dit jaar gelijk gaf en besliste dat hij een job moest uitvoeren, overeenkomstig zijn graad en wedde. Projectleider sociale media voldeed niet aan die eisen.

Ondanks het arrest werd Steven De Smet niet opnieuw diensthoofd communicatie, maar werd hij in juni dit jaar aangesteld als de nieuwe chef van de Interventiedienst van de Gentse politie. Slechts enkele maanden later wordt De Smet nu gedetacheerd naar het federale huis van de gouverneur en neemt hij daar de taak op van adviseur veiligheid, strategie en communicatie.