VIDEO. Interim-coach blijft maar winnen met Standard
Ibrahima Cisse van Mechelen - Milec Martin van Standard Foto: Photo News

Ivan Vukomanovic heeft zijn kandidatuur als eventuele hoofdtrainer van Standard nog maar eens kracht bijgezet. De Rouches versloegen in eigen huis KV Mechelen met 2-0, waar uitgerekend Aleksandar Jankovic, de man die Roland Duchâtelet zo graag als trainer wilde, de plak zwaait.

 

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

 

Interim-trainer Ivan Vukomanovic lijkt wel de nieuwe god bij Standard. De Serviër kreeg meteen een dikke 25.000 fans achter zijn team bij zijn eerste thuiswedstrijd in de Jupiler Pro League, op precies dezelfde plek waar twee weken geleden het kot nog te klein was. ‘Vuko’ had wel een verrassing in petto door niet Julien de Sart of de licht geblesseerde Adrien Trebel, maar wel Tortol Lumanza centraal op het middenveld te posteren. Jelle Van Damme stond bij zijn rentree meteen weer in de basis.

Standard had na het ontslag van Luzon een zes op zes neergezet in de competitie en kon, mits winst tegen KV Mechelen, zelfs ineens terug in de top-zes staan. Het begon dan ook furieus, maar kreeg van een aardig combinerend Malinwa snel een stevige waarschuwing. Een aanval over meerdere stationnetjes eindigde in de voeten van Mats Rits, die fors uithaalde vanop zo’n twintig meter van doel. Zijn schot scheerde de paal.

Mpoku profiteert van slapend Mechelen

Maar twee minuten later stond KV Mechelen hopeloos te slapen toen Paul-José Mpoku op zijn eentje achter een verloren gewaande bal aanjaagde. De Belgische Congolees kon de bal net binnenhouden, bij Malinwa keken ze gezellig toe hoe Igor de Camargo boven Maxime Biset uittorende en de bal prachtig binnenkopte.

De Mechelaars probeerden daarna iets terug te doen, maar Standard was op de counter gevaarlijker. Eerst toverde Geoffrey Mujangi Bia vanuit een scherpe hoek een prachtige schuiver uit de voeten, maar Wouter Biebauw kon de bal nog nipt afweren. Twee minuten later testte Jeff Louis dan weer of er geen gaatje in het Luikse zijnet zat.

Dubieuze 2-0

De start van de tweede helft had veel weg van die van de eerste, met een sterke start van de Rouches. Jeff Louis tekende voor dé actie van de avond door, vanop zijn eigen helft vertrokken, achter een diepe bal aan te sprinten, heel KV Mechelen voorbij te lopen, maar dan knullig voor het lege doel naast te besluiten. Gelukkig kan polyglot Vukomanovic in zes verschillende talen vloeken.

En nog gelukkiger voor Vukomanovic en Standard was daar weer Paul-José Mpoku om de puntjes op de ‘i’ te zetten. De man met de typische sleepbeweging speelde weer op een hoog niveau en stond na zijn assist voor De Camargo nu zelf aan het kanon op een slimme pass van Geoffrey Mujangi Bia. Hij gaf doelman Biebauw het nakijken door de bal met veel gevoel in de korte hoek binnen te plaatsen. Al leek Jelle Van Damme in de fase daarvoor wel een overtreding te maken op Alessandro Cordaro.

Standard duikt top zes in

Daarna ging de match op slot. Standard hoefde niet meer en haalde het tempo naar beneden, KV Mechelen probeerde wel maar kon de Luikenaars pas tien minuten voor tijd echt eens bedreigen. Dalibor Veselinovic produceerde alleen in de zestien echter niet meer dan een afschampertje, terwijl Alessandro Cordaro keihard over de lat van een alweer foutloze doelman Thuram vlamde. De bezoekers bleven dreigen, maar Standard is niet meer de zeef die het enkele weken geleden was en hield al bij al zonder grote problemen stand. Meer zelfs, op assist van Louis stierf de 3-0 van een alleenstaande Tony Watt op de benen van Biebauw en in de laatste minuut van de blessuretijd knalde Yuji Ono via diezelfde doelman nog op de dwarsligger.

Door de zege rukt Standard op een week tijd warempel op naar de zesde plaats, waar het zeven dagen geleden nog nauwelijks boven de degradatiezone dobberde. Standard-voorzitter Roland Duchâtelet kan nu nauwelijks nog om zijn interim-coach Ivan Vukomanovic heen als (top)kandidaat om Guy Luzon op te volgen. KV Mechelen ziet Standard over zich springen en mist de kans om aansluiting te maken met de top zes. Het blijft hangen op een voorlopige zevende plaats.

Bekijk hier de opstellingen.Herbeleef hier de match van fase tot fase.

Opmerkelijk: Het is al van 1991 geleden dat KV Mechelen nog eens kon winnen bij Standard.

Belangrijkste fases:

18’ Een prachtige aanval van Mechelen belandt bij Mats Rits die met een lage schuiver Thuram probeert te verschalken. Die laatste is erg opgelucht dat de bal net naast de paal vliegt.

20’ GOAL! Mpoku met een flinke inspanning: hij houdt een verloren bal net binnen. Zijn voorzet belandt op het hoofd van De Camargo, die Biebauw kansloos laat.

29’ Mujangi Bia krijgt de bal wat gelukkig in de voeten, zijn gekruist schot wordt door Wouter Biebauw knap geweerd. Aan de overkant veegt Van Damme een schot van Hanni weg.

31’ Een snelle tegenstoot van Standard komt via Mpoku bij Jeff Louis. Die komt naar binnen maar ziet zijn schot in het zijnet stranden. We krijgen terug wat meer animo.

49’ Jeff Louis perst er de sprint van de avond uit, niemand bij Mechelen die hem kan volgen. Louis omspeelt zelfs Biebauw maar mikt met zijn mindere rechter in het zijnet.

Wat een actie, wat een misser!

51’ GOAL! Paul José Mpoku verslaat Biebauw in de korte hoek na een tegenaanval. Aan de overkant had Mechelen wel een vrije trap verdiend na een fout van Van Damme op Cordaro.

82’ Veselinovic kan van in de zestien afdrukken maar het wordt een afschamper.

90’ Tony Watt krijgt dé uitgelezen kans op 3-0, maar hij mist oog in oog met Biebauw.

90+3’ Ono mag alleen op Biebauw af. Die laatste doet het schot tegen de lat verdwijnen.