‘IS pleegt opnieuw massamoord op Irakezen’
Foto: BELGAIMAGE

De terreurgroep Islamitische Staat heeft 85 leden van de Albounimer-stam geëxecuteerd. Dat zegt een veiligheidsbeambte van de stam. IS heeft in totaal al honderden stamleden gedood, een manier om het verzet tegen IS te breken.

Stamleider Naeem al-Ga’oud heeft aan persagentschap Reuters gemeld dat IS 50 Albounimer-stamleden gedood heeft, die op de vlucht waren uit de provincie Anbar in Irak. Dat gebeurde op vrijdag. De lichamen van 35 anderen zijn in een massagraf gevonden.

Enkele dagen geleden waren er ook berichten over een executie van de Albounimer-stamleden. Toen verscheen er op Twitter een video met beelden van de executie. Daarop waren meer dan 30 mannen te zien, op een rij in het midden van de straat. IS heeft in totaal meer dan 300 leden van die Albounimer-stam geëxecuteerd in de voorbije dagen, volgens Ga’oud en de veiligheidsbeambte. Het lijkt op een wraakactie tegen de luchtaanvallen van de internationale coalitie, onder leiding van de Verenigde Staten. Volgens Ga’oud krijgt de stam geen wapens uit Bagdad.

De stam in de Anbar-provincie heeft wekenlang standgehouden tegen IS, maar raakte uiteindelijk zonder munitie, brandstof en voedsel. Honderden mannen die gevochten hadden trokken zich terug en vluchtten uit het gebied. Een groot deel van hen is geëxecuteerd, volgens Ga’oud.