Anderlecht sleepte tegen Lokeren in blessuretijd nog een 1-1 gelijkspel uit de brand, nadat het een uur lang op achterstand had gestaan. Dat betekent dat als Club Brugge morgen wint bij Charleroi, het naast paars-wit op kop komt. Tot overmaat van ramp zagen de Brusselaars ook Steven Defour uitvallen. Mogelijk mist hij de Champions League-confrontatie met Arsenal.

 

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

 

Besnik Hasi kondigde bij Anderlecht aan enkele spelers rust te gunnen en hield woord. Daardoor kwam de 20-jarige Michaël Heylen centraal vanachter in de ploeg en kreeg Matias Suarez zelfs geen plaatsje in de kern. Goh Bi Cyriac zat, ondanks zijn goede match in Kortrijk, op de bank ten voordele van Aleksandar Mitrovic. Bij Lokeren raakte Nill De Pauw niet fit voor de clash met Anderlecht.

Paars-wit had het betere van het spel in de openingsfase, met een schot in het zijnet van Mitrovic en een goede voorzet van Olivier Deschacht op Andy Najar, maar de Hondurees schrok van een onoordeelkundig uitgekomen Copa en tikte de bal richting niemandsland.

Onzichtbare Dutra scoort heerlijk

Maar het verrassend warme weer op deze 1 november liet de wedstrijd al snel richting wandeltempo gaan. ‘Niemand zei dat Hasi de spelers OP het veld rust zou gunnen’, klonk het schertsend op Twitter. Niet dat Lokeren daar zoveel tegenin te brengen had. ‘I can’t see you’, toeterde trainer Peter Maes richting onzichtbare spits Dutra. Het sein voor de Braziliaan om zich wèl eens te laten zien. Nadat Heylen een kopbalduel verloor van Mbaye Leye, nam Dutra de afvallende bal vanop zo’n vijfentwintig meter heerlijk op de schoen: 0-1, de eerste keer dat Silvio Proto een bal zag was hij meteen kansloos.

Anderlecht slaagde er maar niet in het tempo omhoog te trekken en het Brusselse drama werd enkele minuten later nog wat groter toen Steven Defour richting hamstring greep. De duurste aankoop ooit van Anderlecht moest meteen gewisseld worden waardoor paars-wit zijn metronoom op het middenveld kwijtspeelde.

Gouden wissel van Hasi

In de tweede helft kwam Anderlecht wèl sterk uit de kleedkamers. Het drukte Lokeren achteruit en ontwikkelde aardig wat druk. Maar de Waaslandse verdediging stond ijzersterk te spelen, met vooral Denis Odoi die tegen zijn ex-club een uitzonderlijke goede match speelde. Na tien minuten gaf Besnik Hasi het sein tot nog meer aanvalsdrang: hij wisselde Heylen, die de banbliksems van het thuislegioen over zich had afgeroepen na het openingsdoelpunt, en bracht met Cyriac een aanvaller voor een verdediger. Vreemd genoeg lukte het paars-wit daarna minder en minder om nog een vuist te maken en kwam Lokeren zelfs nog enkele keren gevaarlijk opzetten via stilstaande fases. Deschacht kon maar ternauwernood voorkomen dat Dutra in de kluts zijn tweede erin ramde en Proto kon een vrije trap van Ayanda Patosi nog nipt vanonder de deklat halen.

Club kan met Anderlecht op kop komen

Op tien minuten van het einde kreeg Mitrovic nog één aardige kopkans, maar hij mikte zijn buffelstoot pal in de handen van Barry Boubacar Copa. Anderlecht leek op een onafwendbaar verlies af te stevenen, maar in een zenuwachtige slotfase sleepte de ingevallen Cyriac alsnog een puntje uit de brand voor de landskampioen met een buffelstoot op voorzet van Anthony Vanden Borre.

Voor Anderlecht zijn dit toch twee verloren punten, zeker omdat Club Brugge morgen mits winst tegen Charleroi naast paars-wit aan de leiding kan komen. Blauw-zwart heeft zelfs een beter doelsaldo dan Anderlecht, waardoor zij eigenlijk de nummer één zouden zijn.

Daarnaast is er het uitvallen van Defour, die mogelijk de moeilijke Champions League-verplaatsing bij Anderlecht moet missen. Toch een aderlating voor Anderlecht. Lokeren van zijn kant bevestigde zijn status als opkomend topteam, en prijkt voorlopig op een gedeelde derde plek met Gent.

Opmerkelijk: Ondanks zijn goede match in Kortrijk verhuisde Cyriac weer naar de bank bij Anderlecht. Voor Matias Suarez was er niet eens een plekje op de bank. De Argentijn zat niet eens in de selectie.

Bekijk hier de opstellingen.Herbeleef hier de match van fase tot fase.

Belangrijkste fases:

8’ Mitrovic knalt richting doel, maar de bal strandt in het zijnet.

30’ Goeie 1-2 tussen Acheampong en Mitrovic. Eerstgenoemde met een lage schuiver richting doel. Aan de tweede paal duikt Najar op, maar hij mikt de bal in het zijnet.

33’ GOAL! Dutra, onzichtbaar tot zonet, trapt de bezoekers op voorsprong. Van aan de rand van de zestien schiet hij de bal perfect in het hoekje. Proto was kansloos.

65’ Patosi met de hoekschop voor Lokeren. In eerste instantie wordt de bal ontzet. De bal komt bij Scholz die de bal weer voor brengt. Dutra kan aanleggen, maar Deschacht gooit zich nog voor de bal.

67’ Vrije trap voor Lokeren. Patosi zal de bal nemen. Hij probeert het rechtstreeks. Proto tipt de bal van onder de lat. Aardige trap.

78’ Tielemans met de hoekschop voor Anderlecht. De bal wordt aan de eerste paal ontzet. Daarna wordt de bal teruggestuurd en mag Mitrovic richting doel koppen. Hij kopt de bal in de handen van Copa. Hier zat meer in.

90+1’ GOAL! Cyriac kopt de bal voorbij Copa. Goeie assist van Anthony Vanden Borre.

90+3’ Licht tumult in de slotfase. Eerst ging Mbemba stevig in duel met Leye. Daarna wilde Deschacht haast maken en raakte daarbij onvrijwillig Vanaken.