Duizenden Koerden wereldwijd op straat tegen IS
Meer dan 2.000 Koerden in Brussel Foto: BELGA

In het centrum van Brussel hebben zaterdagnamiddag volgens de lokale politie ongeveer 2.400 mensen deelgenomen aan een betoging tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Ze vroegen internationale steun voor de Koerdische strijd in Kobani. In de rest van de wereld kwamen ook duizenden Koerden op straat.

De manifestatie vertrok rond 14.00 uur aan het Noordstation en trok naar het Schumanplein.

In tientallen steden in de hele wereld vonden zaterdag gelijkaardige betogingen plaats, in het kader van Global Kobani Day. De grensstad Kobani wordt al wekenlang belegerd door IS, terwijl Koerden de stad in handen proberen houden. Er wordt aangenomen dat ongeveer 60 procent van de overwegend Koerdische stad in handen is van IS.

 

De Koerden die in Brussel op straat kwamen hadden het onder meer over het project Rojava, of Syrisch Koerdistan, waar Kobani deel van uitmaakt. 'Koerdische, Arabische, Assyrische, Chaldeessche, Armeense en Turkmeense vertegenwoordigers hebben in november 2013 de facto een regering van democratische autonomie uitgeroepen in Rovaja', aldus Peter Perrem, die het Nationaal Congres van Koerdistan steunt. 'Het project van Rovaja stelt een voor het Midden-Oosten unieke democratische, multi-etnische, multiconfessionele visie voor, tegengesteld aan de visie van IS.'

Perrem legt uit dat Rojava is georganiseerd in drie kantons, geregeerd door een systeem van volksparlementen. 'Het verdedigt principes als zelfbeheer, emancipatie van de vrouwen en antikapitalisme.‘ De Koerden pleiten al langer voor een eigen staat en voelen zich gesterkt door hun strijd tegen IS op de grond om er meer aanspraak op te kunnen maken.