Wout Van Aert klopt Nys in Koppenbergcross na dubieuze slotfase
Foto: PHOTOPRESS.BE

Sven Nys en de Koppenberg, het is een geslaagd huwelijk. De renner van Crelan-AA Drink kon vanmiddag al voor de tiende keer winnen op de Koppenberg, maar liet zich ringeloren door de jonge Van Aert. In een dubieuze slotfase sprintte de renner van Vastgoedservice-Golden Palace naar de overwinning.

Op een droog parcours kregen we een snelle openingsfase. De jonge van der Haar was de eerste die een tempo kon opleggen, de Nederlander zorgde al vroeg voor een eerste schifting. Een klein groepje der favorieten, met Nys, Van Aert, Meeusen en Peeters kon de vinnige van der Haar volgen. Rob Peeters ging al in de eerste ronde in de fout, in een afdaling ging de renner van Vastgoedservice tegen de vlakte.

Kloofje gedicht

Een sterke Sven Nys toonde even zijn kunnen, in de tweede ronde zette hij de concurrentie te kijk bij een tussensprint, Nys kon zo de koppositie van van der Haar overnemen. In een tussenstukje sloegen de Nederlander samen met Van Aert een kloofje met Nys. Pauwels en Meeusen konden volgen met het jonge geweld. Nys kreeg een tiental seconden aan de broek gesmeerd, met Klaas Vantornout in zijn wiel, maar de ervaren Nys liet zich echter niet uit zijn lood slaan en dichtte op zijn eigen tempo het gaatje met de koplopers.

Iets voorbij halfweg koers ging van der Haar uit de bocht in een steile afdaling, waardoor de Nederlandse kampioen tot achtervolgen werd aangewezen. Met het achterwiel van Nys in het vizier kon het jonkie echter weer aanpikken bij de start van de zevende ronde. Dat was het teken voor Kevin Pauwels om te gaan versnellen, in een ronde tijd fietste de renner van Sunweb-Napoleon Games vijftien seconden bij elkaar op eerste achtervolgers Van Aert en Vantornout. Nys en Meeusen keken tegen een achterstand van twintig seconden aan.

Vreemde slotfase

Bij het tussenpunt in de negende ronde kwam Sven Nys echter als een duivel uit een doosje. In geen tijd snelde hij weg van Meeusen en voorbij Vantornout, op slechts tien seconden van Pauwels. Wout Van Aert gaf zich echter niet zo makkelijk gewonnen. De poulain van Niels Albert hield Nys achter zich en zette samen met Pauwels de laatste ronde in. Bij het oprijden van de laatste keer Koppenberg had Nys de achterstand helemaal goed gemaakt.

In het veld plaatste Nys tot driemaal toe een tussenversnelling. Pauwels en Vantornout plooiden, Wout Van Aert gaf echter niet toe en pakte zelfs de kop over. Net voor de laatste rechte lijn haalden Van Aert en Nys de gedubbelde Jan Denuwelaere in, nota bene een ploegmaat van Van Aert. Die reed volgens Nys iets te veel in de weg, waardoor de 38-jarige renner zich druk maakte. Van Aert liet het niet aan zijn hart komen en pakte zijn eerste Koppenbergcross!