De meer dan tweehonderd schoolmeisjes die een half jaar geleden in Nigeria ontvoerd werden door de Islamitische extremistische groepering Boko Haram zijn allemaal uitgehuwelijkt. Dat zegt een man die claimt de leider van de groepering, Abubakar Shekau, te zijn.

Op 15 april ontvoerden de leden van Boko Haram 276 schoolmeisjes in de stad Chibok. Zestig van hen konden ontsnappen. Van de rest is al maanden niets meer vernomen.

In een videoboodschap reageert een man, die zich Shekau noemt, op de beweringen van de Nigeriaanse overheid dat er een akkoord over een staakt-het-vuren zou zijn en dat de meisjes zouden bevrijd worden. Daar is volgens hem niets van aan. 

Het Nigeriaanse leger zegt echter dat ze Shekau een jaar geleden gedood hebben. De autoriteiten beweerden in september nog dat ze ook een man die zich voordeed als Shekau gedood hadden. In de video is het gezicht van de boodschapper niet duidelijk te zien. 

'We hebben de meisjes uitgehuwelijkt, en ze leven allemaal in het huis van hun echtgenoot', zei de man in de video, waarvan de authenticiteit niet kon geverifieerd worden. 'De meer dan 200 christelijke meisjes zijn nu moslima's. Dat vinden ze zelf de beste religie. Hun ouders kunnen dat accepteren of ze kunnen sterven.'

Twee weken geleden meldde de regering dat er een akkoord voor een staakt-het-vuren met de terreurgroep gesloten was. Het presidentiële paleis toonde zich optimistisch dat het wapenbestand zou gebruikt worden om de 200 schoolmeisjes vrij te laten. Daarover onderhandelt de ­Nigeriaanse regering met de terreurgroep in buurland Tsjaad. Maar dat ontkent de man in de video. 'Wie zegt dat wij praten met iemand?'