Peshmerga-strijders nemen ‘strategische posities’ in Kobani in
Koerdische peshmerga-strijders staken vannacht de Turks-Syrische grens over. Foto: AFP

Drie dagen nadat ze in Turkije aangekomen waren, zijn een 150-tal zwaarbewapende Iraaks-Koerdische peshmerga-strijders vrijdagavond Kobani binnengetrokken, de Syrische stad aan de grens met Turkije die al enkele weken belegerd wordt door Islamitische Staat (IS). In Kobani hebben de strijders zaterdag verschillende strategische posities ingenomen, heeft een Koerd in Kobani laten weten.

Volgens de militaire verantwoordelijke, Ismat Hassan, zullen de strijders vooral in het oosten en het westen van de stad Kobani postvatten, waar de IS-strijders het sterkst staan. Op videobeelden is te zien hoe de peshmerga’s de stad binnentrokken, gewapend met raketlanceerders, mortiergranaten en zware machinegeweren. Ondertussen waren Amerikaanse gevechtstoestellen doelwitten in Kobani aan het bombarderen.

Eerder had een andere groep uit Iraaks Koerdistan Kobani bereikt over de weg. Zij brachten zwaarder militair materiaal mee dat de Koerdische strijders daar erg nodig hebben. Ook een groep van 50 tot 200 rebellen van het Vrije Syrische Leger kwam Kobani binnen om te helpen bij de strijd tegen IS.

Er wordt vanuit gegaan dat ongeveer 60 procent van de overwegend Koerdische stad in handen is van IS. De organisatie kan haar troepen ter plaatse aanvullen met strijders uit het noorden van Syrië.

Doden

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een ngo die de Syrische oppositie steunt, laat intussen weten dat tijdens gevechten met Koerdische strijders de voorbije drie dagen al meer dan honderd aanhangers van IS om het leven gekomen zouden zijn. Donderdag begon een eerste groep van Iraaks Peshmerga’s mee te vechten in Kobani.

Sinds IS haar offensief tegen de stad op 16 september gestart is, lieten al 576 jihadisten het leven, net als 361 leden van de Koerdische Volksbeschermingseenheden en 21 burgers. Dat brengt de teller op 958 dodelijke slachtoffers, zegt het Observatorium.

In het noorden van Irak zijn Koerdische strijders zaterdag ook een offensief gestart om de stad Sinjar te heroveren op IS. In augustus veroorzaakte de overwinning van IS op de Koerden in Sinjar een ware exodus van Jezidi’s, een bevolkingsgroep die door de islamisten als ongelovigen wordt bestempeld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig