Een volledig land dat zonder elektriciteit valt. Dat is wat zaterdag gebeurde in Bangladesh. Volgens de overheid in hoofdstad Dhaka deed het probleem zich voor op een belangrijke transmissielijn.

De stroomuitval begon na een technische storing bij een centrale die uit India geïmporteerde elektriciteit verdeelt, zegt het hoofd van het elektriciteitsnet Chowdhury Alamgir Hossain aan de krant Dhaka Tribune. De storing zorgde ervoor dat de andere elektriciteitscentrales in het land een na een uitvielen.

Intussen is in grote delen van het land de elektriciteitsvoorziening hersteld, al moeten de ruim 10 miljoen inwoners van de hoofdstad Dhaka nog wachten tot vanavond. De ziekenhuizen en de internationale luchthaven in de hoofdstad hebben op geen enkel moment zonder elektriciteit gezeten, luidt het. Daar deden de noodgeneratoren hun werk.

In het arme Bangladesh zijn stroompannes niet ongewoon. Ze zijn doorgaans te wijten aan de inefficiënte en oude infrastructuur. De vorige keer dat heel het land zonder stroom viel, was in 2007 na de doortocht van een cycloon.