Nieuwe Europese Commissie officieel aan de slag
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Foto: EPA

Sinds middernacht is de nieuwe Europese Commissie, onder leiding van Jean-Claude Juncker, officieel aan de slag. 'Het is tijd de mouwen op te stropen en aan het werk te gaan', zei Juncker in een korte mededeling.

Met het aantreden van de Commissie-Juncker is na tien jaar een eind gekomen aan het voorzitterschap van José Manuel Barroso. De Portugees werd de afgelopen dagen uitgebreid gefêteerd, maar moet nu dus plaats ruimen voor de eerste Commissievoorzitter die als ‘Spitzenkandidat’ de Europese verkiezingscampagne kleurde.

De Europese Commissie zelf is door Juncker grondig door elkaar geschud. Zo worden de commissarissen voortaan gegroepeerd in ‘projectteams’ en zullen de vicevoorzitters verschillende commissarissen onder zich hebben. De Nederlander Frans Timmermans is de eerste vicevoorzitter en moet toezien op de toegevoegde waarde van alle wetsvoorstellen die zijn collega’s lanceren.

Marianne Thyssen (CD&V) is de nieuwe Belgische eurocommissaris. Zij is de komende vijf jaar bevoegd voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit en moet het 'sociale gelaat' van de Commissie worden.

Maandag start de eerste werkweek van de Commissie-Juncker. Het is uitkijken naar de nieuwe economische vooruitzichten van de Commissie, die dinsdag voorgesteld worden door vicevoorzitter Jyrki Katainen, bevoegd voor Banen en Groei, en commissaris voor Economische en Financiële Zaken Pierre Moscovici. Tegen het einde van de maand wordt van hen ook een definitief oordeel verwacht over de ontwerpbegrotingen van de 28 lidstaten. Frankrijk en Italië springen daarbij het meest in het oog, de twee landen die afwijken van het eerder met de Commissie afgesproken begrotingstraject.