Richard Branson: 'Wie een terugbetaling wil, kan die krijgen'
Het moment dat de SpaceShipTwo explodeert Foto: ap

Ondanks de dodelijke crash van het commerciële ruimtevaarttuig SpaceShipTwo vrijdag in Californië, zal het project om toeristen in de ruimte te sturen niet worden stopgezet. Dat verklaarde Richard Branson, de ondernemer achter Virgin Galactic, zaterdag aan de Britse zender BBC.

De crash van de SpaceShipTwo in de Mojave-woestijn in Californië, waarbij de co-piloot Mike Alsbury om het leven kwam, is een zware dobber voor Virging Galactic, het bedrijf van Richard Branson. Het lijkt er op dat dit ongeval opnieuw voor vertraging zal zorgen.

Branson zei zaterdag ‘geschokt en droevig’ te zijn over het dodelijke ongeval. Maar tegelijk beklemtoonde hij zijn plannen om toeristen de ruimte in te sturen, niet te zullen stopzetten. Hij nam meteen het vliegtuig naar Californië, ‘voor één van de moeilijkste trips die ik ooit heb gemaakt’. Op Twitter verklaarde hij nog: 'Ruimtevaart is hard, maar de moeite waard'.

Al honderden reservaties voor ruimtevlucht

Het ruimtevaarttuig SpaceShipTwo explodeerde in de lucht tijdens een testvlucht. De precieze oorzaak voor het ongeval is nog niet bekend, maar volgens het bedrijf was er sprake van ‘een ernstige anomalie’. ‘Virgin Galactic gaan zijn volledige medewerking verlenen aan het onderzoek’, aldus Branson. Het onderzoek, dat gevoerd wordt door de Amerikaanse Transportation Safety Board, start zaterdag. Het zou verschillende dagen in beslag nemen.

Honderden mensen hebben al gereserveerd voor een vlucht aan boord van SpaceShipTwo, dat twee piloten en zes passagiers kan vervoeren. De kandidaten betaalden reeds een voorschot, een vlucht kost 200.000 dollar. Er zou al zo’n 70 miljoen dollar zijn ingezameld. Branson belooft mensen hun geld zullen teruggeven als ze dat willen.

Maar analisten vrezen dat het dodelijk ongeval heel wat kandidaat-toeristen zal afschrikken. ‘Dit bewijst dat ruimtevaarttoerisme niet zonder risico’s is, terwijl vertrouwen in dit soort van expedities alles is’, luidt het. Wanneer de eerste ruimtevlucht voor toeristen kan plaatsvinden, is nu heel onduidelijk.