Leger Burkina Faso steunt Isaac Zida als overgangspresident
In de hoofdstad Ouagadougou ruimen inwoners intussen de rommel op na de onlusten van de jongste dagen. Foto: afp

Blaise Compaoré, die vrijdag opstapte als president van Burkina Faso, is zaterdag opgedoken in buurland Ivoorkust. Dat melden verschillende getuigen. Intussen heeft het leger zich geschaard achter Isaac Zida als overgangspresident.

Na de massale protesten van de afgelopen dagen kondigde president Compaoré vrijdag aan dat hij opstapte en dat er binnen de negentig dagen nieuwe verkiezingen worden georganiseerd. Legerchef Honoré Traoré maakte daarop bekend dat hij de nieuwe machthebber is, maar enkele uren later kondigde Isaac Zida, de tweede in rang van de presidentiële garde, aan dat de grondwet opgeschort is en dat hij onderhandelingen zou leiden over een 'vredevolle democratische transitie'.

Het leger bevestigde zaterdagmiddag in een mededeling zijn steun aan Zida als overgangspresident. Daarmee maken de militairen een einde aan de onduidelijkheid over wie het machtsvacuüm zou invullen na het verdwijnen van Compaoré.

Routekaart

Traoré en Zida zouden zaterdag rond de tafel moeten zitten met de belangrijkste oppositiepartij UPC. Die verwacht dat ze een akkoord zullen bereiken en een 'voorstel voor een routekaart zullen doen dat voor iedereen aanvaardbaar is'. 

De protesten in Burkina Faso braken uit nadat president Compaoré zijn intentie bekend had gemaakt om de grondwet aan te passen zodat hij staatshoofd kon blijven. Hij leidde het land al sinds 1987. De hevige protesten - waarbij heel wat overheidsgebouwen in brand werden gestoken - noopten Compaoré er vrijdag dus toe op te stappen.

Nu is hij dus opgedoken in Ivoorkust, het land waar zijn vrouw Chantal geboren is.