10 tips voor de Boekenbeurs
Foto: SVdE
Buitenlandse gasten als Lena Dunham, binnenlandse karakterkoppen van Herman Van Rompuy tot kapitein Winokio, veel oorlogsboeken en speciale aandacht voor strips. Tips voor de Boekenbeurs editie 2014.

Strip tease
De boekenbeurs staat dit jaar in het teken van het stripverhaal. Alex Agnew  stripgidst u langs voorleessessies, een strip ping pong en sketchbattles waarbij tekenaars live een strip maken. Wie zelf aan de slag wil kan terecht op workshops striptekenen of stripverhalen schrijven.

Oorlogsjaar
100 jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog is de Grote Oorlog overal. Op tv, in uw boekhandel, en uiteraard ook op de boekenbeurs. Zondag 2 november staat de boekenbeurs in het teken van Oorlog en Vrede. Op 6 november praat Ann Peuteman met Erwin Mortier, Tom Lanoye en Stefan Hermans over de oorlog en de verhalen die eruit voortkomen.

Lena Dunham
Lena Dunham werd it-girl tegen wil en dank dankzij de HBO-serie Girls, en kreeg 3.5 miljoen dollar aangeboden voor haar memoires nog voor ze een letter op papier had. Wie op de Boekenbeurs een gehandtekende versie van Not that kind of girl wil scoren, heeft best een paar uren veil. 

Abou Jahjah
Weinig columnisten lokken op onze website zo veel debat uit als Dyab Abou Jahjah. De oprichter van de Arabisch Europese Liga liet Antwerpen achter zich, kwam na enkele jaren in zijn thuisland Libanon terug naar ons België, en richtte vanuit Brussel de burgerrechtenbeweging Movement X op. Op 11 november debatteert hij met Ludo Abicht en Jaak Peeters over identiteit, cultuur en tradities, en de toekomst van de etnische verhoudingen. 

Herman Van Rompuy
De aftredende Europees president Van Rompuy praat over zijn ervaringen aan het roer van Europa, over het verleden en de toekomst van de Europese Unie. Andere politici op 

Hoe Vlaams mag ons Nederlands worden?
Maandag start de taalweek bij De Standaard. Dinsdag  debatteren politicus Siegfried Bracke, taalkundige Sarah Van Hoof, columniste Mia Doornaert, auteur Marc Reugebrink en taaladviseur Dirk Caluwé op de Boekenbeurs over Vlaams Nederlands. Hoe Vlaams is aanvaardbaar, wie bepaalt eigenlijk wat mag en niet mag, en hebben de media een voorbeeldfunctie? Moderator is radiomaker Jan Hautekiet.

Kweek, kook en brei
Sofie Dumont, Wim Ballieu, Sergio Herman, Pascale Naessens, Piet Huysentruyt en de onvermijdelijke Jeroen Meus: foodies en (amateur)koks zullen ook dit jaar hun hartje kunnen ophalen op de Boekenbeurs. Verder komen ook tuinexpert Bartel Van Riet, breiwonder Veronique Leysen en Mme Zsazsa langs. Op 8 november leidt de Do-it-yourself-route je doorheen de boekenbeurs. Standhouders bieden de hele namiddag workshops aan, van groene vingers over creatief koken tot retro pimpen. 

Kapitein Winokio 
De Berenconcerten van Kapitein Winokio zijn in enkele jaren uitgegroeid tot een begrip. Zondagmiddag zingen de Kapitein, Mevrouw de Poes en de Muziekmatrozen voor kinderen en hun ouders. Daarna is er een signeersessie.

Een gedicht als medicijn
De Gentse stadsdichter David Troch houdt spreekuur. Op basis van uw kleine kwaaltjes of grote pijnen raadt hij u dichters of gedichten aan. 

Op de troon
Te veel fantasie? Paradeert u stiekem in traditionele kleren en waant u zichzelf soms Cersei Lannister, Eddard Stark of Daenerys Targaryen? Neem dan eens plaats op de 'Iron Throne' van Game of Thrones. Burgemeester Bart De Wever deed het u alvast voor.