Na de neuzenoorlog nu hetze over sneeuwballen in Gent
Foto: Confiserie Larmuseau

De neuzenoorlog aan de Gentse Groentenmarkt is nog maar net gaan liggen, of de twee grootste snoepkramen van het plein staan al half te ruziën over een ander product. Dit keer gaat het om sneeuwballen, ook wel ‘de truffel van de werkmens’ genoemd.

Voor wie de hele hetze van de neuzen (ook wel cuberdons genoemd, red.) gemist heeft, nog even snel de historie. Al jaar en dag staan Sonny Breine en Carl Demeestere elkaar naar het commerciële leven. De twee volwassen mannen verkopen op amper drie meter van elkaar cuberdons, de bekende paarse snoepjes in de vorm van een kegel. De strijd om klanten gaat gepaard met verwijten, verdachtmakingen en intimidatie, tot burgemeester Daniël Termont hen uiteindelijk allebei een verkoopverbod (aan hun kraam) oplegde.

Truffel van de werkmens

Intussen zijn we een paar maanden verder en zijn de heren overgeschakeld op ander snoepgoed. Deze keer proberen ze elkaar klanten af te snoepen met sneeuwballen. De ‘truffel van de werkmens’ werd uitgevonden in 1913 door August Larmuseau. Hij wou een alternatief bieden voor de dure truffel met een heerlijk recept. Binnenin een smeuïge vanille, daarrond een laagje fondantchocolade, bestrooid met poedersuiker.

Het probleem aan de Gentse Groentenmarkt ligt deze keer vooral bij de producent van die sneeuwballen. Carl Demeestere legde de witte balletjes als eerste naast zijn cuberdons. De sneeuwbalversie van confiserie Geldhof tenminste, waar ook zijn neuzen worden gemaakt. Een dag later had ook Sonny Breine sneeuwballen in zijn kraam liggen, maar dan die van Larmuseau zelf. ‘Sneeuwballen zijn Gents, de vraag was groot dus daarom liggen ze in mijn kraam. Wie eerst was, de beste of de echte heeft, dat doet er niet toe’, verklaart Breine in Het Laatste Nieuws.

Smaaktest

Maar daar denkt Carl Demeestere dus anders over. ‘Mijn sneeuwballen bevatten veel meer chocolade. Chocolade is het duurste ingrediënt en toch verkoop ik de mijne goedkoper dan die van Sonny. Hier heb je er vier voor een euro, bij Sonny maar twee’, klinkt het.

Beide heren hebben voorlopig weinig zin in een oorlog zoals bij de neuzen, maar toch wil Carl zijn concurrent Sonny uitdagen voor een smaaktest. Wordt ongetwijfeld vervolgd!