Herboren Patosi trapt Lokeren naar derde plaats
Foto: BELGA

Lokeren heeft Charleroi met 5-2 terug naar huis gestuurd. In een doelpuntenrijke wedstrijd was Ayanda Patosi de uitblinker. De herboren Zuid-Afrikaan bedankte voor zijn eerste basisplaats met twee doelpunten. Lokeren stijgt door de ruime winst naar plaats drie, Charleroi blijft in de middenmoot en staat elfde.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Ayanda Patosi bezorgde veel Lokerensupporters koppijn de afgelopen maanden. Vorig jaar nog de uitblinker bij Lokeren, was de Zuid-Afrikaan dit seizoen een schim van zichzelf. Dankzij een goede begeleiding kwam de vinnige aanvaller toch weer aan het venster piepen en mocht vorige week al invallen tegen Moeskroen-Péruwelz en kreeg tegen Charleroi een basisplaats van Peter Maes.

De balgoochelaar bedankte al na vier minuten voor het vertrouwen en het geduld van zijn trainer. De Zuid-Afrikaan kreeg de bal van die andere uitblinker Hans Vanaken en trapte via het been van Francois de 1-0 voorbij een verraste Penneteau.

Charleroi kwam niet in de wedstrijd, mogelijk door een te korte opwarming nadat hun bus maar om 19u50 toekwam in Lokeren, en keek nog voor de rust tegen een 2-0 achterstand aan. Vanaken dribbelde zich mooi een weg in de zestien en bediende Dutra, die kopte de bal tegen de arm/schouder van Francois. Scheidsrechter Visser had in de dubieuze fase echter handspel gezien en gaf Francois zowaar rechtstreeks rood en een penalty aan Lokeren. Mijat Maric zette het geschenk van de scheidsrechter om: 2-0.

Na de rust zorgde Neeskens Kebano toch nog voor enige spanning in de wedstrijd. Charleroi kreeg ook een penalty, Kebano miste niet en maakte er 2-1 van na 56 minuten. Nog geen tien minuten later ontnam Hans Vanaken Charleroi alle hoop door een counter perfect af te ronden. Nil De Pauw zorgde met een stiftertje voor de assist, Vanaken trapte met links de 3-1 tegen de touwen. Patosi diepte de voorsprong uit met nog een kwartier te spelen. In zijn gekende stijl trapte hij mooi overhoeks de vierde treffer van de avond voorbij Penneteau, nog geen twee minuten later zorgde Dutra voor de 5-1.

De heerlijke tweede treffer van Neeskens Kebano voor de 5-2 was maar een voetnoot in deze demonstratieavond van Lokeren, dat door deze ruime overwinning over Racing Genk springt naar een derde plaats, één puntje onder Gent en vier onder Anderlecht. Charleroi zakt door deze nederlaag naar de grijze middenmoot op de elfde plaats.

Opvallend:

Door het gure herfstweer was er veel fileleed onderweg. De spelersbus van Charleroi zat vast in de file en kwam maar om 19u50 toe in het stadion van Lokeren. De wedstrijd werd daarom even uitgesteld maar kon om 20u35 toch van start gaan.