De actrice die voor de New Yorkse organisatie ‘Hollaback’ tien uur in de stad rondliep en tientallen keren lastiggevallen werd, wordt online bedreigd met verkrachting. Hollaback roept iedereen op om bedreigingen te rapporteren.

‘Hollaback’, een organisatie die zich inzet tegen het lastigvallen van vrouwen op straat, liet een vrouw 10 uur lang met een camera door de stad lopen. Ze werd, los van alle geknipoog en gefluit, meer dan 100 keer verbaal lastiggevallen.

De bedoeling van Hollaback was om het probleem aan de kaak te stellen en donaties te krijgen. Maar het had ook een heel ander, ongewenst, effect. Shashana B. Roberts, de actrice die zich vrijwillig in de straten van New York City waagde in jeans en een zwart t-shirt, wordt via de reactiemogelijkheid op YouTube, waar de video te zien is, bedreigd met verkrachting. We keken zelf ook eens naar de reacties. Wat opvalt: er staan ook veel racistische en - opnieuw - seksistische opmerkingen tussen. De video is op YouTube meer dan 7 miljoen keer bekeken.

De toenmalige filmstudente Sofie Peeters draaide in 2012 een documentaire over seksisme op straat in Brussel. ‘Femme de la rue’ bracht bij ons een heel maatschappelijk debat op gang.