Waarom muzikanten vroeger sterven
De Britse Amy Winehouse overleed op haar 27ste, de zogenaamde ‘fatale leeftijd’ voor popsterren. Foto: Pol De Wilde - Corelio

Uit een Australische studie van meer dan twaalfduizend overleden muzikanten blijkt dat popsterren gemiddeld tot 25 jaar vroeger sterven dan hun niet-muzikale medemensen.

Diana Kenny, professor Psychologie en Muziek aan de universiteit van Sydney, vergeleek de overlijdens van de algemene Amerikaanse bevolking met die van 12.665 muzikanten, uit heel uiteenlopende genres, die stierven tussen 1950 en juni 2014.

De legende van de mythische ‘Club 27’, de zogenaamde ‘fatale leeftijd’ voor popsterren waarop onder andere Amy Winehouse kwam te gaan, blijkt niet te kloppen. Maar uit de studie blijkt wel dat popsterren, zowel mannelijke als vrouwelijke, gemiddeld tot 25 jaar vroeger sterven dan hun niet-muzikale medemensen.

Muzikanten hebben vijf tot tien keer meer kans om te verongelukken dan andere mensen. Het percentage dat zelfmoord pleegt is twee tot zeven keer groter bij sterren. Tot slot lopen ze tot acht keer meer kans om te worden vermoord dan de rest van de bevolking.

Volgens Diana Kenny krijgen popsterren veel te weinig steun om om te gaan met de levensstijl waarvoor ze eigenlijk emotioneel nog niet volwassen genoeg zijn. De muziekscene slaagt er niet in om grenzen te trekken en te definiëren wat acceptabel gedrag is. Integendeel, de sector doet net het tegenovergestelde: ze moedigt buitensporig gedrag aan. Drugs, alcohol en zelfmoord mogen dan de uiteindelijke doodsoorzaak zijn, de kern van het probleem ligt veel dieper. Jonge muzikanten die zich depressief en suïcidaal voelen, voelen zich aangetrokken tot dit soort omgeving.'