Jarenlang hebben gebruikers erom gezeurd en in iOS 8 is Apple dan eindelijk overstag gegaan. Maar hoe doe je dat eigenlijk, zo’n nieuw toetsenbord op je iPhone of iPad installeren?

Net als bij Android mag je voortaan zelf kiezen welk toetsenbord je het liefst gebruikt: het standaard Apple-keyboard of een alternatief van een andere ontwikkelaar dat wellicht wat meer aan je persoonlijke noden tegemoet komt. Zo is het ene keyboard iets slimmer als het aankomt op tekstvoorspelling of autocorrectie, en kan je op een ander klavier extra snel typen via zogeheten swipe-bewegingen (waarbij je met je vinger van de ene naar de andere letter veegt). Of misschien wil je wel gewoon meer emoticons of thema’s om uit te kiezen.

In de iTunes App Store kan je intussen diverse alternatieve toetsenborden downloaden. Bekende voorbeelden, want overgewaaid uit Android-land, zijn SwiftKey (gratis), Swype en Fleksy (allebei 0,89 euro). Eenmaal binnengehaald en geïnstalleerd moet je het nieuwe klavier wel nog activeren. Ga daarvoor via de Instellingen naar Algemeen, Toetsenbord/Toetsenborden en druk op Voeg Toetsenbord toe.

Om het nieuwe keyboard optimaal te benutten, inclusief de intelligente tekstvoorspelling, is het soms noodzakelijk dat je de toepassing ‘volledige toegang’ verleent. Theoretisch betekent dit dat de app alles wat je typt kán doorsturen naar de ontwikkelaar, inclusief gevoelige informatie zoals kredietkaartnummers, maar in de praktijk is dat risico natuurlijk zeer klein. Toch zul je even akkoord moeten gaan met de kleine lettertjes, zodat Apple niets te verwijten valt mocht er iets misgaan. Op Android-toestellen werkt dit overigens net zo.

Elk alternatief toetsenbord installeert zich ook als een gewone app. Wanneer je die opent, krijg je toegang tot de specifieke instellingen van het keyboard, zoals de toetsenbordindeling en de taal voor de spellingcontrole en tekstvoorspelling. Daar wringt voorlopig jammer genoeg het schoentje, want er bestaan nog nauwelijks alternatieve toetsenborden die Nederlands ondersteunen. Lang zal dat waarschijnlijk niet duren, want de Android-versies van de genoemde apps zijn onze taal wel allemaal machtig.