Parket eist 600 euro boete voor afwezige bijzitters
Foto: BELGA
Voor de Brusselse correctionele rechtbank is woensdagvoormiddag de eerste themazitting gehouden rond de bij- en voorzitters van de verkiezingen van 25 mei. Zevenenzestig mensen die opgeroepen waren als bij- of voorzitter voor die verkiezingen moesten zich verantwoorden.


Voor een twintigtal van hen werd de behandeling uitgesteld naar 13 november, een twintigtal anderen kwam ook voor de rechtbank niet opdagen. Het parket van Halle-Vilvoorde vorderde voor hen en voor degenen die wel op de zitting aanwezig waren een boete van 600 euro.

In totaal daagden 418 personen die voor de verkiezingen van 25 mei opgeroepen waren als bij- of voorzitter van een stembureau, niet of te laat op zonder daarvoor een wettige reden te hebben, zoals een medisch attest of het voorafgaand akkoord van de vrederechter. Al die mensen kregen een voorstel tot minnelijke schikking: 250 euro voor bijzitters en 500 euro voor de voorzitters. 288 personen betaalden dat bedrag maar 129 bijzitters en 1 voorzitter deden dat niet en kregen een dagvaarding in de bus.

'Het parket wil hiermee een duidelijk signaal geven dat ieder die zich tracht te onttrekken aan zijn burgerplicht om als bijzitter of voorzitter te zetelen tijdens de verkiezingen, vervolgd zal worden', zei Carol Vercarre, woordvoerster van het parket Halle-Vilvoorde.

Geen parkeerplaats en overslapen

'Ik was al tienmaal eerder opgeroepen en toen werd het kiesbureau telkens om 07.30 uur samengesteld', zei één man. 'Ik ben dan ook verbaasd dat ik te laat was omdat ik er om 07.10 uur was.'

'Ik was te laat omdat ik geen parkeerplaats in de buurt vond', was een ander excuus, terwijl een derde man enkel kon melden dat hij zich overslapen had. Nog een andere man voerde aan dat hij die dag had moeten werken terwijl een vrouw verklaarde dat ze niet op de oproeping was ingegaan omdat ze invalide was. Beiden zouden daarvoor een brief gestuurd hebben naar de vrederechter maar volgens het parket was van die brieven geen spoor.

De vonnissen vallen op 13 november.