John Spinello bedacht in 1964 het gezelschapsspel ‘Dokter Bibber’ en verkocht het voor 500 dollar aan een speelgoedmaker. Vijftig jaar later heeft Spinello zelf 25.000 dollar nodig voor een operatie - geld dat hij niet heeft.

Al decennialang beleven mensen over heel de wereld plezier aan het gezelschapsspel ‘Dokter Bibber’. Het spel, waarbij met een vaste hand allerlei vreemde objecten uit een patiënt moeten verwijderd worden, is er eentje voor alle leeftijden - van 7 tot 77 jaar. De uitvinder van Dokter Bibber is intussen zelf 77 jaar en moet een operatie ondergaan.

De mondoperatie die Spinello moet krijgen kost 25.000 dollar, en zoveel geld heeft de man niet. Hij verkocht ‘Operation’, zoals het spel in het Engels heet, destijds voor 500 dollar aan een speelgoedmaker. Het spel werd lang onder licentie uitgegeven bij MB, en is nu in handen van Hasbro. Ondanks de enorme populariteit van ‘Dokter Bibber’ heeft Spinello nooit meer gekregen dan de initiële 500 dollar.

Enkele vrienden van de uitvinder hopen via crowdfunding het geld voor de operatie bij elkaar te rapen. Op dit moment is er al meer dan 10.000 dollar gevonden op Crowdrise. Er is ook een speciale website - www.iloveoperation.com - waar fans hun appreciatie voor John Spinello kunnen uiten, of een gehandtekend exemplaar van het spel kunnen kopen.

Spinello zou ook plannen hebben om het originele prototype van ‘Operation’ in december te veilen op eBay.