Touring klaagt over willekeur in straffen politierechters
Foto: Photo News

Onder politierechters in ons land heerst grote willekeur inzake de straffen die ze opleggen, vindt Touring.

De politierechter in Brugge verklaarde gisteren opnieuw twee auto’s verbeurd, eigendom van chauffeurs die voor de zoveelste keer zwaar dronken achter het stuur waren betrapt.

‘Wat moeten we in godsnaam doen om die mensen hun lesje te laten leren’, vroeg de Brugse politierechter Peter Vandamme zich boos af, waarna hij de Audi A4 en de Nissan Note van beide verkeershooligans afpakte.

Vandamme kwam vorige week ook al in het nieuws, nadat hij de peperdure Range Rover van een dronken bedrijfsleider afnam.

Ook in Leuven en in het ambtsgebied Dendermonde van politierechter Peter D’Hondt worden zeer regelmatig auto’s van zware verkeersovertreders verbeurd verklaard.

Opmerkelijk: in andere arrondissementen wordt deze zware straf veel minder vaak uitgesproken, soms zelfs zelden of nooit.

‘Een dramatische vaststelling vind ik dat, moordend voor de geloofwaardigheid van ons bestraffingsbeleid’, zegt Touring-verkeersjurist Karel van Coillie. ‘Afhankelijk van waar je een zware verkeersovertreding begaat, dreig je vandaag ofwel je auto kwijt te spelen of kan je er vanaf komen met een boete van amper enkele honderden euro’s.’

Van Coillie vraagt dat de politierechters zich onderling hierover bezinnen, of dat de politiek de wetgeving hieromtrent veel eenduidiger en strakker maakt. ‘Ja, rechters moeten geval per geval kunnen beoordelen. Maar voor sommige verkeersmisdrijven is de marge tussen de minimum- en maximumboete wel héél erg groot.’