BLOG. Pintjes drinken met de Best Female Chef ter wereld
Rizzo Foto: rr
Sinds de Braziliaanse Helena Rizzo de prijs van beste vrouwelijke chef ter wereld won, wordt het steeds moeilijker om een tafeltje in haar restaurant in São Paulo te reserveren. Maní zit elke dag vol en is weken op voorhand volgeboekt. 

Een interview met Rizzo lukt ook niet. Ik probeerde al twee keer en kreeg twee keer een njet. 'Te druk. Geen tijd. Rizzo wil zich focussen op haar restaurant', klinkt het. Een ticketje bemachtigen voor Sunday Sessions in Maní lukt wel. Net als in grote steden als New York en Londen is ook in São Paulo de combinatie van goed eten plus fijne dj op zondagnamiddag een hype. Het concept van deze Sol Sunday Sessions is als volgt: Rizzo kookt enkele hapjes, de gekende artieste Céu komt haar beste liedjes zingen en het Mexicaanse biermerk Sol sponsort het feest en zorgt voor pintjes à volonté. 

In de hangar/feestzaal naast het restaurant verzamelen zo'n tweehonderd foodies. Obers gaan rond met een caldinho de feijão, een soepje gemaakt van bonen. Lekker. Het bier smaakt iets minder, maar ach, het is gratis, dus ik pak er nog eentje. Rizzo staat aan de bar, drinkt een pintje, praat met vrienden en bewonderaars en poseert voor fotografen. Vorig jaar werd de Braziliaanse chef al uitgeroepen tot de beste vrouwelijke chef van Zuid-Amerika.

In april kreeg ze de Best Female Chef Award overhandigd. Die won ze omdat ze volgens de jury gerechten maakt die zelfs de moeilijkste critici overtuigen. Een indrukwekkende prestatie: Rizzo opende haar restaurant Maní amper acht jaar geleden. In Maní focust Rizzo op Braziliaanse ingrediënten en hanteert ze moderne technieken. In de gerechten gebruikt ze ook Europese invloeden die Rizzo oppikte tijdens haar stages in gerenommeerde restaurants in Italië en Spanje.

Maní's populairste schotel is Rizzo's versie van de Braziliaanse klassieker Mandiocas brasileiras. De gebakken maniok wordt geserveerd met schuim van tucupi (een saus gemaakt van wilde maniokwortels) en overgoten met kokosmelk en olijfolie van witte truffels. Helaas wordt dit gerecht niet geserveerd tijdens de Sunday Sessions. Rizzo bereidde wél een slaatje van mozzarella, tomaatjes en avocado, een moqueca van tamboril (zeeduivel), minisandwiches met geitenkaas en gegrilde groentjes, merengue met aardbeien en ijsjes met maracujá en jacuticaba. Het hoogtepunt van de avond is wat mij betreft de typisch Braziliaanse rabada, ossenstaart gekookt in donker bier. Nooit gedacht dat ik ossenstaart zo lekker zou vinden. Ik eet wel vijf bordjes. 

Na enkele pintjes spreek ik Rizzo aan. Natuurlijk wil ze even tijd maken voor een interview. Met een flesje bier in de hand, slentert ze naar een rustig hoekje. ’Eerliijk gezegd: ik vind Sol niet echt lekker ', lacht de chef. 'Maar een feestje is altijd leuk, daarom wou ik graag met het biermerk samenwerken. In mijn restaurant gaat het er steeds formeel aan toe, Sunday Sessions is informeler. Die afwisseling is fijn.' Sunday Sessions draait om dansen, een pintje drinken en praten met vrienden, zegt Rizzo.

'Eenvoudig en lekker eten gecombineerd met goede muziek, dat is het concept waar ik me helemaal in kan vinden. Ik hou van muziek, vooral van rock. Tijdens mijn werk luister ik niet naar muziek. In de keuken is er steeds te veel lawaai en gaat het er hectisch aan toe. En terwijl ik kook moet ik naar het eten kunnen luisteren. In de keuken zijn er ook teveel mensen met verschillende muzikale smaken, daar zou ruzie van komen. Maar ik woon even verderop dus moet ik gewoon de straat oversteken. Na een shift kan ik thuis naar muziek luisteren en de stress wegdansen.'

Rizzo is niet alleen één van de beste chefs ter wereld, ze blijkt ook nog eens één van de meest sympathieke te zijn. En op en top Braziliaans: vriendelijk, enthousiast, toegankelijk en geen kapsones. Ik ben fan. En nu maar hopen dat ik toch ooit een tafeltje in Maní kan bemachtigen.

Kim De Craene-Bombonati werd verliefd op een Braziliaan, trouwde met hem en schippert daardoor al twee jaar tussen Antwerpen en het goed 9.700 kilometer verder gelegen Braziliaanse São Paulo. Voor De Standaard Life & Style houdt ze ons wekelijks op de hoogte van haar avonturen in Brazilië.