Staking weegt op resultaten Air France-KLM
Foto: AP

De veertien dagen durende staking van Franse piloten in september heeft een zware impact gehad op de resultaten van Air France-KLM voor het derde kwartaal. De omzet daalde met 6,7 procent tot 6,69 miljard euro, terwijl het nettoresultaat 32 procent lager uitkwam op 100 miljoen euro, zo maakte het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern woensdag bekend.

Zonder de impact van de staking en wisselkoerseffecten zou het omzetcijfer volgens het bedrijf ongeveer stabiel gebleven zijn. ‘Voor de luchtvaart is de context niet eenvoudig, met overcapaciteit op bepaalde regio’s, op Azië en in mindere mate op Noord-Amerika”, aldus financieel directeur Pierre-François Riolacci. De overcapaciteit is een gevolg van de concurrentie, en die weegt op de prijzen.

Riolacci sprak wel met klem tegen dat Air France-KLM broedt op ‘drastische maatregelen’. Verscheidene media speculeerden deze week op massale ontslagen. Riolacci stelde die verhalen ‘met grote verbazing’ te hebben gelezen. Dinsdag kwam het bedrijf ook al met een stellige ontkenning van de geruchten.