VS en Israël als enige voor behoud embargo tegen Cuba
Foto: AP

De Verenigde Staten en Israël zijn de enige staten die dinsdag tegen een resolutie hebben gestemd die opriep om het economisch, commercieel en financieel embargo tegen Cuba op te heffen. Exact 188 van de 193 leden van de Verenigde Naties stemden voor de resolutie van Havana. Enkel Palau, Micronesië en de Marshalleilanden onthielden zich.

De stemming was niet-bindend. De Cubaanse regering heeft de voorbije 23 jaar ieder jaar laten stemmen over de resolutie. De resolutie roept de VS op alle sancties tegen Cuba op te heffen die het zo’n vijftig jaar geleden heeft opgelegd.

‘De menselijke schade van de blokkade blijft toenemen’, zei de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez Parrilla voor de Algemene Vergadering van de VN dinsdag. ‘Inmiddels is 77 procent van de Cubanen in deze situatie geboren. Er zijn geen woorden voor het lijden van onze families.’

Hoewel Washington tegenstemde, is de druk op de VS sterk toegenomen om de relaties met Havana te verbeteren. De druk komt vooral van andere landen in de regio.