Sikhs: ‘Het is niet aan ons om de identiteit te controleren’
Kop van Jut is de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (zie pamflet) Foto: Photo News

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) liet vorige week de plaatselijke tempel van de Sikhs sluiten, omdat mensensmokkelaars er vrij spel hebben. De Sikh-gemeenschap stelt dat ze enkel hulpbehoevenden helpt.

Op het Brusselse Luxemburgplein kwamen dinsdagmiddag een honderdtal Sikhs bijeen uit protest tegen de sluiting van de tempel in Vilvoorde door burgemeester Hans Bonte (SP.A). Die liet de tempel op 20 oktober voor één maand sluiten omdat er een verband zou zijn tussen de tempel en netwerken van mensenhandel.

Volgens de aanwezige Sikhs wordt hun vrijheid van godsdienstbeleving beknot door de sluiting en willen dat de burgemeester de tempel heropent. Eerder probeerden ze het sluitingsbevel al tevergeefs aan te vechten bij de Raad van State.

De politie van Vilvoorde vermoedt dat elf Indische vluchtelingen, die in oktober werden gevonden in een loods, overdag in de tempel verbleven en er ook te eten kregen. Burgemeester Bonte stelt dat de tempel illegalen aantrekt die in precaire omstandigheden worden gehuisvest. ‘De elf mensen die we enkele weken geleden aantroffen, waaronder één minderjarige, werden zelfs onder de grond verstopt. De gelovigen dreigen het slachtoffer te worden van een malafide organisatie.’

Gurmeet Singh, secretaris van de tempel, reageert verontwaardigd. ‘Wij verstrekken hulp aan alle zorgbehoevenden, of ze nu Sikh zijn of niet. De burgemeester wil dat we de identiteit van de mensen controleren, maar dat is niet onze rol. Onze traditie is er een van onvoorwaardelijke gastvrijheid voor eenieder.’

In en rond Brussel zouden zo’n 1.000 Sikhs wonen. Het Sikhisme, een monotheïstische godsdienst afkomstig uit de Noord-Indische provincie Punjab, heeft naast de tempel in Vilvoorde ook nog gebedshuizen in Luik, Gent, Sint-Truiden en Hupertingen.