Aardappelproces: ‘Ook fysieke daden zijn meningsuiting’
(archieffoto) Foto: belga

De activisten die zijn veroordeeld voor de vernieling van een ggo-aardappelveld in Wetteren verschijnen voor het hof van beroep. ‘Het gaat om de vrijheid van meningsuiting’, haalt de verdediging aan, die videobeelden van de actie mocht tonen.

Advocaat Johan Verstraeten vroeg het hof om de strafvordering onontvankelijk te verklaren, opdat de actievoerders geen straf zouden krijgen. ‘Daden kunnen ook een uitdrukking van opinie zijn. Ook fysieke daden van bezetting worden aanvaard door het Europees hof als een meningsuiting.’

Hij noemt hun veroordeling een manifeste inbreuk tegen de vrijheid van meningsuiting. ‘Politieke manifestanten mogen niet vervolgd worden op een strafrechtelijke manier. De dag na de feiten heeft hun grote politieke opposant echter officieel gemeld dat ze vervolgd zouden voor bendevorming. Hun grote politieke opposant, dat was Kris Peeters.’

De verdediging voerde verder aan dat de veldproef ‘manifest onwettig’ was. Het uitvoeren van een veldproef zonder vergunning is strafbaar, klonk het.

‘Beelden zijn misleidend’

Volgens advocaat Mieke Van den Broeck geven de televisiebeelden een verkeerd beeld van de feiten. ‘De beelden die in de media verschenen zijn vrij grof. Ze geven een beeld van een gewelddadige actie. Dat correspondeert niet met de realiteit. De actie is strikt geweldloos aangekondigd.’

De beelden die de verdediging aanbrengt, zijn vertoond in de zittingszaal. Dat mocht voor het eerst. Daarop is te zien hoe de actievoerders afspraken maken. 'Wij zullen dit geweldloos en traag doen. (..) Er zijn 60 bange politieagenten (..) we zullen niet provoceren', zei een van de initiatiefnemers. 

De advocaten toonden ook beelden van de confrontatie met de politie. 'Onze beelden laten zien dat er van weerspannigheid en slagen aan agenten, zoals door één van onze cliënten zou gepleegd zijn, geen sprake is', zegt de verdediging.

 

Vorig jaar werden elf leden van de Field Liberation Movement veroordeeld tot celstraffen van drie tot zes maanden met uitstel. Ze kregen ook een geldboete van 550 euro, waarvan de helft effectief. Ze werden vervolgd voor vernielingen, het toebrengen van slagen en verwondingen en bendevorming.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in