Spyker kan fluiten naar schadevergoeding van GM
Foto: EPA

De Nederlandse fabrikant van exclusieve sportwagens Spyker heeft ook na hoger beroep geen recht op 3 miljard dollar aan schadevergoeding van General Motors (GM), voor het tegenwerken van een overname van Saab door een Chinees consortium in 2011. Dat heeft een federale rechter in de Amerikaanse staat Michigan bepaald.

De Nederlandse sportwagenbouwer baarde begin 2010 wereldwijd opzien door het veel grotere Zweedse Saab over te nemen van GM. Die overname liep echter op een mislukking uit en in december 2011 moest Saab het faillissement aanvragen.

Spyker-topman Victor Muller diende vervolgens een claim in bij GM omdat de Amerikanen Saab moedwillig failliet zouden hebben laten gaan door een overname van Saab door Chinese bedrijven te dwarsbomen. Eerder oordeelde een rechter al dat GM hierbij in zijn recht stond. Dit omdat Saab technologie van GM gebruikte en contractueel was vastgelegd dat voor een overname goedkeuring van GM nodig was.

Muller liet maandag in een reactie weten het vonnis te bestuderen. De zakenman wilde niet ingaan op de financiële situatie van Spyker. Er gaan geruchten dat het bedrijf in zwaar weer verkeert.

Afgelopen zomer legde de Nederlandse belastingdienst nog tijdelijk beslag op de inboedel van Spyker vanwege een openstaande schuld. Een geplande veiling van een aantal exclusieve auto’s, motorblokken en versnellingsbakken werd pas op het laatste moment afgeblazen, toen bleek dat Spyker het bedrag alsnog had betaald.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig