Van aspartaam tot zústo: zoet zonder suiker
Foto: Dirk Kerstens

Met Zústo komt opnieuw een suikervervanger op de markt die een antwoord wil bieden aan de stijgende vraag naar gezondere zoetstoffen. Wat zijn de belangrijkste suikervervangers die u op dit moment in de winkel kan vinden?

Zústo

Zústo is een zoetstof met dezelfde structuur en smaak van suiker, die 75 procent minder calorieën bevat. De suikervervanger bevat vezels van maïs en cichorei, waar een kleine dosis sucralose aan wordt toegevoegd. Deze laatste is een kunstmatige zoetstof die zeshonderd keer zoeter is dan suiker.

zoetkracht: Even zoet als suiker
calorieën: 75 procent minder dan suiker

Stevia

Stevia is een extract uit de stevia-plant die vooral in de VS wordt gekweekt op verlaten tabaksplantages. De zoetstof wordt gebruikt door diabetici of personen die een koolhydraatgevoelig dieet volgen. Stevia heeft volgens sommige personen geen zoete, maar bittere nasmaak. Daarom wordt vaak nog maltodextrine toegevoegd.

zoetkracht: Tweehonderdvijftig tot driehonderd maal zoeter dan suiker
calorieën: geen

Aspartaam

U vindt aspartaam vaak terug als zoetstof in uw lightdrankjes. Deze synthetische suikervervanger werd per toeval ontdekt in de jaren zestig tijdens onderzoek naar een middel tegen maagzweren. Omdat de stof uit elkaar valt bij hogere temperaturen, is aspartaam niet geschikt als zoetmiddel voor warme bereidingen.
Aspartaam is een van de meest onderzochte suikervervangers. De stof werd in het verleden gelinkt aan hoofdpijn, slapeloosheid of depressie, maar werd na een uitgebreide studie van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) veilig verklaard.

zoetkracht: Honderdtachtig tot tweehonderd keer zoeter dan suiker
calorieën: geen

Sacharine

Sacharine werd eind negentiende eeuw ontdekt bij onderzoek naar koolteerderivaten en is de oudste synthetische zoetstof. De stof wordt net als aspartaam gebruikt in lightdrankjes en is voor verschillende diabetici een suikervervanger. Net als bij stevia wordt vaak een andere zoetstof toegevoegd om de bittere nasmaak te verdoezelen.

zoetkracht: Driehonderdvijftig keer zoeter dan suiker.
calorieën: geen